Милијарде долара за кредите

Глас Српске
Милијарде долара за кредите

ВAШИНГТОН - Међународни монетарни фонд (ММФ) планира израду новог механизма за антикризно кредитирање, вриједног више милијарди долара, у оквиру којег ће се новац нудити земљама и ако га не затраже, објавио је "Волстрит журнал".

Очекује се да се нови механизам "искристалише" до септембра, да би га затим одобрио управни одбор Фонда, преносе агенције.

Неименовани представник ММФ-а објаснио је за "Журнал" да је могуће да ће нови кредити бити одобравани истовремено групи земаља које су се, по оцијени Фонда, нашле под ударом кризе, а не појединачним земљама, као до сада.

Земље при том неће морати да траже помоћ, јер ће ММФ сам отварати кредитну линију, ако се увјери у оправданост њихове економске политике.

Наговјештавајући идеју нове кредитне линије, извршни директор ММФ-а Доминик Штраус - Кан рекао је да Фонд жели да убудуће има могућност да ради са системским ризицима свјетске економије и да добије овлашћења да открива и упозорава на потенцијалне опасности које пријете глобалној економији.
Одобравање кредита земљама које га нису тражиле требало би да умањи "стигму" која се везује за кредитирање од стране Фонда, објаснио је саговорник "Волстрит журнала", док би позајмице групама земаља, умјесто појединачним државама, могле да спријече ширење кризе из земље у земљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана