Mилићи: Отворена јама »Подбраћан«

Срна
Mилићи: Отворена јама »Подбраћан«

Милићи - У Милићима је данас пуштена у рад рударска јама "Подбраћан" Компаније "Боксит" у чију је изградњу и реконструкцију, уређење инфраструктуре и набавку опреме укупно уложено око 13.850.000 КМ.

Рударску јаму су пустили у рад помоћник министра за енергетику, индустрију и рударство Републике Српске Дарка Деурић и предсједник Компаније "Боксит" Рајко Дукић. 

Деурићева је истакла да је Компанија "Боксит" препознала потенцијал општине Милићи, у којој послује већ деценијама и да уз позитивне пословне резултате константно проширује своју дјелатност и отвара нове производне погоне. 

"Као и до сада, Влада Републике Српске и ресорно Министарство ће бити и даље поуздан партнер оваквом, али и свим осталим инвеститорима код реализације нових пројеката који доприносе јачању привредних активности у Српској", рекла је Деурићева.

Предсједник Компаније "Боксит" рекао је да у припреми јамске производње тренутно ради 18 радника, а у пуном капацитету у првој фази радиће 60 рудара. 

Он је истакао да ће повећањем капацитета на пројектовану годишњу производњу од 200.000 тона руде боксита у јамској производњи посредно и непосредно бити ангажовано око 150 рудара. 

"С обзиром да имамо обезбијеђено тржиште и дугорочне уговоре са Фабриком глинице у Зворнику, с разлогом очекујемо да ће производња у јами жПодбраћанж бити профитабилна и окосница, не само рударске производње, него и Компаније у цјелини, обезбјеђујући јој пословну и тржишну стабилност и услове за инвестирање у друге профитабилне програме и пројекте", рекао је Дукић.

Скупу је присуствовао и министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске Стево Мирјанић, те бројни гости, пословни партнери Компаније и "Бокситови" рудари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана