Милекић: Угљевички гигант покретачка снага привредног развоја

СРНА
Милекић: Угљевички гигант покретачка снага привредног развоја

Угљевик - Предузеће Рудник и Термоелектрана /РиТЕ/ "Угљевик", које производи трећину електричне енергије на нивоу Републике Српске, покретачка је снага привредног развоја Српске, рекла је данас директор "Електропривреде Републике Српске" Бранислава Милекић.

"Претходних пет-шест година РиТЕ жУгљевикж је, као и цијела жЕлектропривреда Републике Српскеж, оставио иза себе године губитака и неликвидности и сада представља озбиљан привредни колектив који послује позитивно, све обавезе измирује на вријеме и пожељан је пословни партнер", нагласила је Милекићева на свечаној академији у Угљевику поводом Дана предузеће и крсне славе - Мратиндана.

Она је подсјетила да је у претходних пет-шест година у РиТЕ "Угљевик" извршена ревитализација и модернизација постројења.

"Нарочито сам поносна на капитални ремонт 2010. године и реконструкцију котла. Након тога смо 2011. године произвели 1.836 гигават-часова електричне енергије, а 2012. године 1.837 гигават-часова и постигли рекордну производњу од када постоји овај гигант", рекла је Милекићева.

Она је напоменула да је круна овог успјеха финансијски резултат остварен 2012. године када је РиТе остарио добит од 12 милиона КМ.

Као резултат тога, каже Милекићева, РиТЕ "Угљевик" је у овој години издвојио око 1,2 милиона КМ само за потребе спорта, културе и у хуманитарне сврхе.

Директор РиТЕ "Угљевик" Жико Крунић рекао је да је најважнији посао у овој години аутоматизација блока, што, како каже, представља капитални пројекат за рад Термоелектране.

"Кључна инвестиција на Термоелектрани била је уградња система за мониторинг и управљање блоком - аутоматизација, која је урађена у рекордном времену од 60 дана, колико је трајао овогодишњи ремонт", рекао је Крунић.

Он је додао да је систем за управљање и мониторинг коштао око шест милиона КМ од чега су 2.640.000 КМ средства из кредита Свјетске банке по програму "Пауер 4", а остало су властита средства предузећа.

"Реализација процеса аутоматизације трајала је три године, од усвајања плана, добијања сагласности жЕлектропривреде Српскеж и Владе Републике Републике Српске до коначне уградње ове године", рекао је Крунић.

Он је додао да су стручњаци овај посао оцијенили веома успјешним, што се, како каже, види по резултатима.

Крунић је најавио да су у РиТЕ "Угљевик" у плану два велика инвестициона улагања у наредним годинама - реализација појекта изградње постројења за одсумпоравање, вриједног 250 милиона КМ, те пројекат реконструкције електрофилтера на Термоелектрани, вриједности 20 милиона КМ, а који предузеће ради из сопствених средстава.

"Пројекат одсумпоравања требало би да буде завршен до 2015. године", рекао је Крунић.

РиТе "Угљевик" запошљава 1.850 радника, а планиране количине електричне енергије, те прозводња откривке и угља на Руднику редовно се остарују, као што ће бити и ове године.

Свечаној академији присуствовао је велики број угледних званица из привредног и политичког живота Српске и окружења, који су потом присуствовали ломљењу славског колача.

Ломљење славског колача обавио је Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом, уз представнике предузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана