Миле Баника, в.д. генералног директора Пореске управе РС - Порезници не опраштају дугове

Милка Милуновић
Миле Баника, в.д. генералног директора Пореске управе РС - Порезници не опраштају дугове

Рачуни "Медицинске електронике" били су одблокирани један мјесец у складу са одлуком Владе Републике Српске како би помогли овом предузећу да ријеши финансијске проблеме и помогне да изађе из кризе.

Пореска управа поднијела је захтјев 21.10.2008. године за покретање стечаја у "Медицинској електроници". Дугови се морају наплатити и Пореска управа не опрашта порески дуг ниједном пореском обвезнику, укључујући и медијске куће - истакао је за "Глас Српске" в.д. генералног директора Пореске управе РС Миле Баника.

* ГЛAС: Какви су ефекти увођења фискалних каса у Републици Српској?

БAНИКA: Увођење фискалних каса услов је за уређење тржишта. Искуства земаља која су увела фискалне касе показала су да њихово увођење утиче на смањење "сиве економије", спречавање пореске утаје и нелојалне конкуренције. Тиме се долази до повећања прилива средстава у буџет и до повећања фискалне дисциплине. Процјењује се да ће након увођења фискализације доћи до пораста прихода од пореза и до 200 милиона КМ на годишњем нивоу.

* ГЛAС: Колико има пореских обвезника?

БAНИКA: Према процјенама Министарства финансија Републике Српске и Пореске управе, у Републици Српској има око 70.000 пореских обвезника који су дужни да до краја године уведу фискалне касе. У складу са Одлуком о продужењу рока за фискализацију, прва група пореских обвезника има рок да до 15. новембра уведу фискалне касе, док је крајњи рок за другу групу пореских обвезника да до 31. децембра 2008. године испуне своју законску обавезу и уведу фискалне касе.

* ГЛAС: Које казне су предвиђене у случају злоупотребе фискалне касе?

БAНИКA: Законом о фискалним касама дефинисане су оштре казне у случају злоупотребе и намјерно изазваног квара на фискалној каси. Уколико сервисер утврди да је до квара дошло због злоупотребе, казне износе од 2.000 до 15.000 марака. У случају квара фискалне касе, власник касе дужан је да одмах обавијести овлашћени сервис ради отклањања квара. Кварове може отклањати само овлашћени сервисер, који је дужан да у року од два дана изврши сервисирање фискалне касе, од дана достављања захтјева за фискализацију. Сервисирање се обавља у овлашћеном сервису или на продајном мјесту само ако се приликом сервисирања не скида ни програмска ни фискална пломба. Све радње око сервисирања сервисер уноси у сервисну књижицу и фискалну меморију фискалне касе. Aко се приликом сервисирања скида програмска и фискална пломба овлашћени сервис подноси захтјев Пореској управи и врши се накнадна фискализација.

* ГЛAС: Колико предузећа је пријављено Тужилаштву због утаје пореза?

БAНИКA: Пореска управа Републике Српске поднијела је Тужилаштву пријаве против осам предузећа која се терете да су утајом пореза и доприноса оштетили буџет за 912.000 марака. Ова предузећа терете се због злоупотребе овлашћења у привреди. Извјештаји су поднесени против "Коп транса" из Зворника због сумње за утају пореза и доприноса од 214.000 КМ, меснице "Јовичић" из Добоја за 73.000 КМ, меснице "Јовић" из Добоја за 36.000 КМ, приједорске конфекције "Борац" за 303.000 КМ, "Комуналног" из Костајнице за 118.000 КМ, "Венеције" Прњавор за 87.000 КМ, "ИТЦ" Козарска Дубица за 62.000 КМ и Ветеринарске станице из Приједора за 16.300 КМ.

* ГЛAС: Колико је Пореска управа наплатила прихода?

БAНИКA: До краја године рачунамо да ће у буџету бити наплаћено 1,8 милијарда, а до сада је наплаћена милијарда и 439 милиона КМ јавних прихода. Од овог износа једна милијарда и 419 милиона КМ се односе на директне порезе што је за 31 одсто више у односу на исти период 2007. године. Највећи процентуални раст забиљежен је по основу пореза на добит и то за 76 одсто, по основу осталих прихода (општинских органа управе, прихода од давања на експлоатацију природних ресурса, таксе из принудне наплате) за 64 одсто, прихода на основу казни (за прекршаје и трошкове прекршајног поступка, саобраћајне прекршаје) за 38 одсто, а повећала се и наплата осталих директних пореза као што су порез на плату за 31 одсто као и приходи по основу такса и надокнада за 18 одсто. Прикупљени приходи фондова социјалног осигурања износе 816 милиона КМ. Ови приходи већи су за 28 одсто у односу на исти период прошле године. Већ са 31. октобром 2008. године Пореска управа РС испунила је годишњи план наплате доприноса за пензијско инвалидско осигурање за 2008. годину. Финансијски план Фонда пензијско-инвалидског осигурања на годишњем нивоу износи 464.237.954 КМ, а у првих 10 мјесеци 2008. године Пореска управа наплатила је 466.273.654 КМ.

* ГЛAС: Колико је покренуто поступака принудне наплате?

БAНИКA: У првом кварталу покренуто је 1.888 поступака принудне наплате за дуг од 24,6 милиона КМ и против 937 пореских обвезника покренут је поступак блокаде жиро-рачуна. У 217 случајева извршена је пљенидба покретне имовине. У осам случајева заплијењена је готовина у 1.098 случајева и упис законске хипотеке у десет случајева. У првом кварталу ове године наплаћено је 571 милион КМ јавних прихода од те суме 562 милиона КМ директних пореза.

* ГЛAС: Ко у Српској спада у највеће пореске дужнике и колико за порез дугују?

БАНИКА: До 6. новембра 2008. године 13 предузећа и једна републичка институција укупно дугују више од 150 милиона марака. Дирекција за робне резерве дугује највише 60.415.742 марке. Дужници су: "Новотекс" Требиње, "Фруктона", "Aлекс петрол", "МанЦо", "Нормал", "Медицинска електроника", ФAМ "Јелшинград" Бања Лука и "Дарко продукт", "Хидроградњу", "Добојпутеви", "Компанија Кушљић", "Фамос", "Орао", "Нормал". Од дужника једино је "Свислајн фабрика алата" Требиње реструктуирао свој дуг.  

* ГЛAС: Да ли су тачне приче да сте Aлтернативној телевизији опростили више од 500.000 КМ пореза?

БAНИКA: То није истина. Пореска управа све своје активности спроводи у складу са законским прописима. Подразумијева се да је такав принцип рада задржан и при контроли пословања Aлтернативне телевизије. Крајем 2007. године и почетком 2008. године AТВ је измирила своје обавезе у самом поступку контроле.

* ГЛAС: Стечајни управници су упозорили да је неопходно да се изврши контрола дуговања за порез, прије отварања стечаја?

БAНИКA: Пореска управа је повјерилац који може покренути стечај због наплате потраживања. Пореска управа има потраживања у предузећима у којима се дугови таложе годинама. То нам ствара велики проблем и блокадом пореских рачуна предузећа падају под стечај. Стечај ће ускоро бити покренут у фирми "Младост" Мркоњић Град која дугује за порез од 1990. године. Имали смо репрограм са овим предузећем, али уговор је поништен, јер нису испоштоване обавезе према Пореској управи РС.  

Фискалне касе

Фискалне касе мораће да посједују сви порески обвезници односно свако лице које је уписано у регистар промета робе и пружања услуга. Једино ће бити изузети самостални пољопривредни произвођачи, власници самосталних трговачких радњи у случају да продају сопствене производе умјетничког и старог занатства, и домаће радиности на пијачним тезгама и сличним објектима. Фискалне касе неће морати да посједују енергетска, комунална, телекомуникациона и друга јавна предузећа која накнаду за пружену услугу наплаћују испостављањем рачуна, као и дјелатности вјерских организација, библиотека и музеја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана