Милан Цуц: Наставак аранжмана води економском расту

Марина Чигоја
Милан Цуц: Наставак аранжмана води економском расту

За наставак стенд-бај аранжмана БиХ са Међународним монетарним фондом тренутно је од кључног значаја да буде задржан замах у спровођењу реформи, не примарно као начина да се осигурају додатне дознаке, већ да се побољша фискална ситуација у земљи и могућност економског раста.

Рекао је ово у интервјуу "Гласу Српске" резидентни представник Међународног монетарног фонда у БиХ Милан Цуц.

- Спровођење програма ММФ-а у БиХ до сада је углавном било у складу са планом, упркос кашњењима у имплементацији неких договорених мјера - рекао је Цуц.

* ГЛAС: Да ли ће Борд директора ММФ-а одобрити БиХ четврту траншу из стенд-бај аранжмана?

ЦУЦ: Извршни одбор Међународног монетарног фонда састаје се 15. октобра и тек тада биће позната одлука о захтјеву БиХ за дознаку четврте транше.

* ГЛAС: Које услове би у идућем периоду требало испунити како би аранжман био настављен?

ЦУЦ: Срж програма са ММФ-ом јесте континуирано придржавање аранжману валутног одбора (каренси борд) и испуњавање циљева фискалне консолидације. Поред тога, од ФБиХ је тражено да испуни неколико претходних мјера прије састанка Извршног одбора ММФ-а, укључујући и мјере које се односе на убрзање процеса ревизије корисника борачко-инвалидских накнада и усвајање ребаланса буџета за 2010. годину.

* ГЛAС: ФБиХ је до сада имала проблема при испуњавању услова. Сматрате ли да би се исто могло догодити и са сљедећим траншама?

ЦУЦ: Спровођење програма до сада је углавном било у складу са планом, упркос кашњењима у имплементацији неких договорених мјера. Тренутно је од кључног значаја задржати замах у спровођењу реформи, не примарно као начина да се осигурају додатне дознаке, већ да се побољша фискална ситуација у земљи и могућност економског раста.

* ГЛAС: Колико је аранжман са ММФ-ом побољшао економску ситуацију у БиХ?

ЦУЦ: Политике власти БиХ и финансијска подршка из стенд-бај аранжмана помогле су да се стабилизује економија, смањена је макрофинансијска угроженост, депозити физичких лица и даље притичу у банкарски систем, а заустављен је и пад девизних резерви Централне банке БиХ. Важно је и то да су иностране банке задржале своју укупну изложеност према земљи, а ослабили су и финансијски притисци на буџете ентитета.

* ГЛAС: Како оцјењујете тренутно стање економије у Републици Српској и Федерацији БиХ?

ЦУЦ: Упркос знаковима који указују на почетак опоравка, економија је и даље крхка. То само подвлачи колико је важно очувати фискалну консолидацију и напредовати у спровођењу реформи. Глобални економски опоравак, подржан експанзијом извоза, могао би да доведе до постепеног економског раста. Ипак, то неће бити довољно да се отклоне фискални дефицити. Довођење јавних финансија на одржив пут, при томе не угрожавајући пријеко потребне инвестиције у инфраструктуру, само наглашава важност улагања напора у правцу редуковања јавних расхода.

Криза

* ГЛAС: Када би БиХ могла да изађе из економске кризе?

ЦУЦ: Поједини сектори већ сада показују знакове опоравка. У овој години очекујемо скроман, али позитиван раст, са изгледима да он у 2011. буде израженији у више сектора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана