Милан Божић: Пословање предузећа лошије него лани

Марина Чигоја
Милан Божић: Пословање предузећа лошије него лани

Од 38 предузећа чији су биланси објављени на интернет страницама Бањалучке берзе, њих 18 је у овој години пословало са губитком, док је 20 предузећа остварило добит. То значи да су резултати пословања предузећа ове године, збирно посматрано, лошији него лани.

Рекао је ово у интервјуу "Гласу Српске" директор Бањалучке берзе Милан Божић.

- Утицај економске кризе на тржиште капитала РС огледа се, у највећој мјери, у лошијим резултатима пословања предузећа, што је резултирало и мањим интересовањем инвеститора за куповину акција тих предузећа - истакао је Божић.

* ГЛAС: Да ли је и колико вриједност трговања на Бањалучкој берзи у току ове године нижа у односу на исти период прошле године?

БОЖИЋ: Промет на Бањалучкој берзи за десет мјесеци ове године износи око 130 милиона, док је у истом периоду лани промет износио око 209 милиона марака. Претходних мјесеци примјетни су позитивни трендови, прије свега за акције "Телекома Српске" и обвезнице РС. Обвезнице старе девизне штедње прешле су 90 одсто од номиналне вриједности, с растом од око 6,5 одсто од почетка године. Ове године имали смо и три нова издања обвезница општина, и то Градишка, Шамац и Бијељина, које постају све занимљивији финансијски инструмент на тржишту капитала.

* ГЛAС: Колико се економска криза одразила на трговање на Бањалучкој берзи и да ли најаве изласка из кризе позитивно утичу на расположење инвеститора?

БОЖИЋ: Утицај економске кризе на тржиште капитала РС огледа се у највећој мјери у лошијим резултатима пословања предузећа, што је резултирало и мањим интересовањем инвеститора за куповину акција тих предузећа. Од 38 предузећа чији су биланси објављени на интернет страницама Бањалучке берзе, њих 18 је у овој години пословало са губитком, док је 20 предузећа остварило добит. Ипак, резултати пословања предузећа ове године, збирно посматрано, лошији су него лани.

* ГЛAС: У току је спровођење заједничког пројекта Aтинске и Бањалучке берзе, под називом "X-net". Колики ће значај овај пројекат имати за даље пословање берзе?

БОЖИЋ: Пројекат Aтинске и Бањалучке берзе, "X-net" повећаће међународну видљивост тржишта капитала РС. Он ће створити инфраструктурне претпоставке које олакшавају брокерским кућама из Српске да тргују на берзама у региону,  као и брокерским кућама из региона да преко наших брокерских кућа инвестирају у РС.

* ГЛAС: Колико Бањалучка берза сарађује са Сарајевском берзом?  Најављен је почетак рачунања и објављивања BATX индекса на Бечкој берзи. О чему се конкретно ради?

БОЖИЋ: Сарадња са Сарајевском берзом увијек је била на високом нивоу, а то потврђује и договор о изради заједничког берзанског индекса (BATX), који ће од 1. децембра рачунати и објављивати Бечка берза. На бази овог индекса моћи ће се креирати инструменти који ће олакшати инвестирање у БиХ. Сада ће бити могуће да инвеститори улажу у сертификате које ће издавати банке које купе лиценцу за индекс. Банка ће за тај новац купити акције из састава индекса BATX, а затим власницима сертификата исплаћивати приносе у складу са кретањима њихових вриједности на Бањалучкој и Сарајевској берзи. Важно је напоменути да све приходе од продаје овог индекса равноправно дијеле Бањалучка и Сарајевска берза.

* ГЛAС: Усвојена је Стратегија развоја Бањалучке берзе. Шта она предвиђа?

БОЖИЋ: Стратегија подразумијева низ активности који ће довести до унапређења ликвидности тржишта, затим активности с циљем развоја примарног тржишта, међународне промоција и привлачење страних инвеститора, те партнерски однос са институцијама тржишта капитала и предузећима чијим се акцијама тргује на Бањалучкој берзи.

* ГЛAС: Било је говора о томе да ће Бањалучка берза бити продата. Да ли је неко исказао интересовање за њену куповину?

БОЖИЋ: Још није било званичних разговора о продаји Бањалучке берзе. Тренутна власничка структура берзе, коју чине банке и брокерске куће из РС, није сметња даљем развоју.

Малверзације

* ГЛAС: У посљедње вријеме на видјело су изашле разне малверзације са куповином и продајом акција на Бањалучкој берзи. Како то коментаришете и могу ли се спријечити такве активности на берзи?

БОЖИЋ: У свим системима постоје и они који покушавају да изиграју правила. Грађани у РС треба да припазе да сами не би били жртве манипулације или нехотично допринесу томе. Посебно су опасни мешетари који дјелују на терену нудећи одређене износе за акције у замјену за пуномоћ на те акције. То што је Комисија за хартије од вриједности РС поднијела прекршајне пријаве за манипулације против одређених лица је доказ да се такве појаве откривају и процесуирају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана