Микрокредитне организације удуплале добит

Анита Јанковић Речевић
Микрокредитне организације удуплале добит

БАЊАЛУКА - Микрокредитне организације (МКО) из Републике Српске у првом полугодишту ове године зарадиле су 26,8 милиона марака, што је дупло више у односу на исти период лани, а да је овај сектор далеко профитабилнији и да може бити задовољан оствареним резултатима свједочи и раст пласираних кредита грађанима и привреди.

 Показује то најновији извјештај Агенције за банкарство РС о пословању МКО са сједиштем у Српској у првом полугодишту ове године.

Према подацима наведеним у извјештају видљиво је да је укупна актива МКО на крају шестог мјесеца ове године износила 593,63 милиона КМ, док је лани у посматраном периоду сектор у оптицају имао 545,5 милиона КМ.

Зајмови грађана у МКО на крају јуна ове године били су “тешки” 483,5 милиона марака, што је за 43,3 милиона марака више у односи на исти период лани. Физичка лица највише су посезала за ненамјенским кредитима, пољопривредним зајмовима и кредитима из области услужних дјелатности.

Осим грађана и правна лица су у посматраном периоду повећала задуженост у микрокредитним организацијама те су кредити привреде на крају јуна ове године износили 11,39 милиона марака, а у истом периоду лани 10,3 милиона.

Поменути извјештај показује да су у наведеном периоду номиналне каматне стопе на укупне кредите повећане са лањска 18,62 на 20,42 процената.

Економиста Милош Грујић каже за “Глас” да су резултати пословања микрокредитних организација очекивани.

- Повећање зараде се могло наслутити јер су приходи МКО сектора, као и банака повећани, док истовремено трошкови нису значајно повећани. Велики број грађана Српске је у посматраном периоду имао фиксна примања, то јест раст плата и пензија није испратио повећање трошкова живота проузрокованих растом инфлације. То је навело грађане да се задужују што у банкама, што у микрокредитним организацијама, јер су принуђени. Људи посуђују од неког старијег себе у будућности којем враћају новац - навео је Грујић.

Разлог далеко већих каматних стопа у МКО сектору у односу на банке је, према Грујићевим ријечима, због ризичнијих клијената.

- Незахвално је генерализовати, али од микрокредитних организација новац посуђују махом грађани који немају сигурна примања, они који су искористили могућност уласка у минус и не испуњавају услове банака, али и људи којима се жури, с обзиром на то да су процедуре за добијање позајмице једноставније - навео је Грујић.

Банке

Подаци Агенције за банкарство Републике Српске показују и да су банке наставиле да увећавају профит захваљујући високим каматама и накнадама.

Банке су у првих шест мјесеци ове године зарадиле 94,1 милион марака, што је скоро 16 милиона КМ више у односу на исти период лани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана