Microsoft преговарао о куповини Nokiе

Agencije
Microsoft преговарао о куповини Nokiе

Према подацима листа, компаније су постигле значајан напредак у преговорима, али су они, ипак, прекинути

Представници Microsoftа и Nokiе разговарали о могућности куповине бизниса финске компаније с мобилним телефонима, пише Волстрит журнал.

Према подацима листа, компаније су постигле значајан напредак у преговорима, али су они, ипак, прекинути, јер њихови представници ниесу могли да се договоре о коначној цијени због тржишног положаја Nokiе, која заостаје за конкурентима Appleом и Samsungom, преноси Capital.ba.

Није познато колико је Nokiа тражила за свој бизнис. Прошле године, удио производње мобилних телефона чинио је више од половине прихода компаније, који су достигли 30,2 милијарде еура или 40,15 милијарди долара. Тржишна вриједност Nokiе на америчком тржишту премашује 14 милијарди долара.

Microsoft и Nokiа су партнери више од двије године, након што је финска компанија пристала да у своје смартфоне уграђује оперативни систем Microsoft Windows Phone.

Microsoft је уложио милијарде долара за помоћ финској компанијиу маркетингу и развоју.

То партнерство, ипак, није довело до значајнијег побољшања положаја Microsofta у послу с мобилним телефонима, иако је Windows Phone претекао БлацкБеррy OS и заузео треће мјесто на свјетском тржишту смартфона.

Према подацима истраживачке компаније IDC, у првом тромјесечју ове године смартфони са оперативним системом Windows Phone чинили су нешто више од три одсто понуде нових паметних телефона у свијету, у поређењу са око 75 одсто са Андроидом. При томе, 79 одсто свих уређаја са системом Windows Phone продаје Nokiа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана