Мићо Ћетковић, шеф Представништва РС у Њемачкој: Јачају везе наших и њемачких фирми

Жељка Кокот
Мићо Ћетковић, шеф Представништва РС у Њемачкој: Јачају везе наших и њемачких фирми

Ми смо сервис наших становника који се налазе у Њемачкој и спона њемачке и привреде РС. Осим успостављања пословних контаката и сарадње, радимо и на очувању наше традиције и културе, каже шеф Представништва РС у Њемачкој Мићо Ћетковић.

* ГЛАС: Како оцјењујете тренутну привредну сарадњу између РС и Њемачке? У којим секторима имамо највеће шансе за њено унапређење?

ЋЕТКОВИЋ: Наш задатак је да наше фирме успоставе контакат са привредним субјектима из Њемачке. Прошле године смо организовали привредне сусрете у Штутгарту на којима је учествовало око стотину фирми из РС и Њемачке. Имамо неколико фирми које су успоставиле веома добру сарадњу. Највећи потенцијал и интерес за сарадњу примјетан је у пољопривреди и електроенергетском сектору.

* ГЛАС: На који начин Представништво РС може помоћи нашим привредницима да ступе у контакт са њемачким фирмама?

ЋЕТКОВИЋ: Покушавамо успоставити контакте на све могуће начине. Једна особа у Представништву је задужена за обилазак фирми, а остварили смо добре контакте и са Министарством привреде покрајине Баден-Виртенберг у којој је у наше сједиште. Пословни амбијент није сјајан ни у Европи, али дајемо све од себе да учинимо да нашим фирмама олакшамо успостављање пословних веза и излазак на њемачко тржиште. Као примјер бих навео једну фирму из Шамца која послује и у Српској и у Њемачкој. Производе врата и прозоре и све производе пласирају и уграђују управо на њемачком тржишту, а на оба тржишта запошљавају по 100 радника. Добре пословне резултате у Њемачкој остварују и фирме из Оштре Луке и Прњавора.

* ГЛАС: Фирме из БиХ већ дужи низ година раде у Њемачкој захваљујући деташманима, али је контингент још мали. Да ли Представништво може учинити нешто како би био обезбијеђен већи контингент деташмана?

ЋЕТКОВИЋ: Упознат сам са проблемима наших фирми које су ограничене малим контингентом деташмана. Поменуо сам фирму из Шамца и опет ћу их искористити за примјер. Они су због малог броја деташмана морали ангажовати 100 радника из Србије за рад у Њемачкој током наредне сезоне. Ово питање је у надлежности Привредне коморе РС и Спољнотрговинске коморе БиХ и надам се да ће учинити све што могу да контингент деташмана буде још већи, јер посла у Њемачкој за наше вриједне раднике има довољно.

* ГЛАС: Наши људи из дијаспоре сваке године пошаљу много новца, али се тешко одлучују на покретање бизниса у завичају. Да ли би и на који начин тај новац могао бити усмјерен у Српску кроз инвестиције?

ЋЕТКОВИЋ: Користимо сваку посјету наших министара да осим састанака са Нијемцима организујемо и сусрете са нашим привредницима како бисмо их посавјетовали у вези са инвестирањем у Српску. Интереса има, а наш задатак је да их упознамо и са законском регулативом и секторима у које могу улагати. Истина је да путем дознака одлази велика количина новца, ријеч је о великом неискоришћеном потенцијалу, али ништа се не може десити преко ноћи.

* ГЛАС: Све већи број наших људи покушава пронаћи запослење у Њемачкој. Да ли се могу обратити Представништву РС и на који начин им можете помоћи?

ЋЕТКОВИЋ: Њемачка је отворила границе за раднике одређених занимања и много људи нам се обраћа за помоћ у вези са запослењем. Радује ме што наши радници, уколико добију понуду за посао од њемачке фирме, могу много лакше добити радну дозволу него раније. Потражња је нарочито велика за медицинарима, а вјеровали или не, потребе тржишта су толико велике да би сви радници ове струке са наших простора могли пронаћи запослење у Њемачкој уколико то желе. Ми не можемо давати никаква одобрења или дозволе, али можемо помоћи у оквиру наших надлежности и у складу са законима земље у којој се налазимо. Увијек смо отворени за савјете и било какву врсту помоћи у вези са процедуром за запослење, покретањем бизниса или преводом документације.

Дуго чекање

* ГЛАС: Чекања приликом заказивања термина у Амбасади Њемачке у Сарајеву су велика, а такође и период од предаје документације до добијања радне дозволе. Због чега је настао тај застој?

ЋЕТКОВИЋ: У Њемачку је само из Хрватске у посљедњих годину отишло око 70.000 људи, ријека избјеглица се слила из Сирије и осталих афричких земаља. Вјерујем да су процедуре и провјере у амбасади знатно пооштрене јер смо ми транзитна земља и то би требало да буде главни разлог за велика чекања. Најбитније је пронаћи послодавца у Њемачкој који вас је спреман запослити, а остало је све само процедура.

Жао ми је када чујем да људи напуштају РС, али ме радује што знам да од рада у Њемачкој могу обезбиједити добар живот себи и потомству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана