Ми бацамо у смеће, а у Данској од овога праве бизнис

GS
Foto: X.com

Већ је опште познато да су Скандинавци предводник одрживог развоја и заштите животне средине.

Норвешка већ дозвољава крстарења еколошким бродовима, Шведска толико грчевито рециклира смеће да им понестаје, па мора да се увози из других земаља, а у Данској су, између осталог, смислили нешто друго.

Интересантном идејом истакла се једна компанија из Копенхагена, коју спроводе бројна удружења за заштиту животне средине и промоцију еко стила живота.

Помислите само колико се дневно попије кафе у свијету и колико се талога баци сваки дан – било у домаћинствима или у кафићима. Па, добро, шта сад? Тај остатак је бескористан и ионако није штетан, можда би већина нас помислила.

Али Данци кажу: већина вриједних састојака кафе остаје садржана управо у том остатку који се невољно баца. Пошто су Данци једни од водећих свјетских љубитеља кафе, ова компанија ради сљедеће: купују талог од кафе из кафића који би иначе био бачен и користе га за – узгајање буковаче!

Охлађени талог кафе мијешају са мицелијумом, вегетативним дијелом печурке који се састоји од разгранатих нити. Све ово се чува у контејнерима, а процес узгоја траје четири недјеље.

Прво се држе три недјеље на топлом, тамном мјесту које симулира земљиште у коме би расле у природи. Затим се премјештају на недјељу дана у хладније просторије са високом влажношћу и више свјетлости. Тада печурке буковаче почињу да ничу.

Такође примјећују како је могуће узгајати печурке у више наврата користећи исти седимент, а када га користе, просљеђују га локалним пољопривредницима, који могу да наставе да га користе.

Буковаче се узгајају на урбаној фарми само километар удаљеној од продавнице у којој се продају. Али такође можете купити мицелијум и почетни комплет од рециклираног материјала за кућне узгајиваче, тако да их можете сами узгајати у свом дому са свог земљишта. За само мјесец дана имаћете своје јестиве буковаче, преноси Блиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана