Металурзи најдуже чекају на посао

Маријана Миљић
Металурзи најдуже чекају на посао

Бањалука - Да би добили радно мјесто незапослени у Српској у просјеку чекају око 4,6 година, а до запослења најбрже долазе професори математике и физике и то за три мјесеца, док најдуже чекају металурзи и минералози и то седам година.

Према анализи Завода за запошљавање РС, када је у питању висока стручна спрема (ВСС), љекари, инжењери грађевине и дипломирани ветеринари у просјеку су на посао у 2013. години чекали шест, а геодети седам мјесеци.

- На запослење најдуже чекају професори филозофије и социологије, те географије, као и дипломирани новинари, библиотекари и инжењери менаџмента и то око двије године - казали су у Заводу.

На крају прошле године са ВСС на бироима је највише било финансијских радника и дипломираних економиста, и то њих 3.727, који су у просјеку на посао чекали 1,7 година,

Дипломирани правници на радно мјесто чекају 1,6 година, а професори разредне наставе 11 мјесеци. На бироима је лани било и 518 инжењера пољопривреде који су на запослење у просјеку чекали око годину.

- Када је у питању четврти степен, хемијски техничари радна мјеста добијају у просјеку за пет година, а финансијски радници за 4,8 година - подаци су Завода.

Ипак, најдуже на посао чекају особе са трећим степеном стручне спреме, односно квалификовани радници, па до радног мјеста монтери и инсталатери долазе за 3,5 година, док се најспорије запошљавају металурзи и минералози. Угоститељи на радно мјесто најчешће чекају око 4,2 године, а електричари четири. На евиденцији Завода за запошљавање налази се 7.639 економских техничара који у просјеку на посао чекају око 4,8 година, те 5.690 машинских техничара који радно мјесто најчешће добијају за 4,7 година. Посао тражи 4.746 гимназијалаца, а који се углавном запошљавају за 4,4 године, те 3.885 електротехничара који радно мјесто могу очекивати за 3,3 године.

- Колико ће у просјеку неко чекати на посао зависи од степена стручне спреме, занимања и потребе тржишта рада - подаци су Завода за запошљавање.

Зумба инструктори

За неке послове, који су прије пет година били апстракција и многима потпуно непознати, данас на тржишту влада огромна заинтересованост. Тако је послодавцима потребан већи број програмера за мобилне апликације, али и зумба инструктора, као и специјалиста за друштвене мреже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана