Металски сектор у проблемима, сировина поскупјела скоро 50 одсто: Ликвидност предузећа виси о концу

Милијана Латиновић
Металски сектор у проблемима, сировина поскупјела скоро 50 одсто: Ликвидност предузећа виси о концу

БАЊАЛУКА - Предузећа која послују у металском и машинском сектору у Републици Српској у великим су проблемима јер су челик, бакар и други метали поскупјели скоро 50 одсто, што би у наредном периоду могло довести у питање ликвидност извозно оријентисаних компанија.

Истичу то за “Глас Српске” привредници који су уз велике напоре успјели да сачувају радну снагу и ниво плата упркос пандемији вируса корона, а којима поскупљење сировине сада, како кажу, ставља нову омчу око врата.

Уз све то, додају, поскупио је и контејнерски превоз из Кине.

Директор Привредне коморе РС Перо Ћорић рекао је да су цијене берзанске робе као што су метали ненадано порасле те да се то негативно одражава на пословање металске индустрије у Српској.

- Наша предузећа су већ склопила уговоре за испоруку робе. Улазни материјали су поскупјели, а привредници не могу толико да подигну цијене готових производа и ту долази до проблема и негативног утицаја на ликвидност - упозорио је Ћорић.

Додао је да је питање колико су уопште компаније успјеле да обезбиједе сировине прије поскупљења, знајући да су у тешком финансијском стању и да нису у позицији да издвоје много новца за репроматеријал.

- Питање је до када ће све ово трајати и гдје ће се раст цијена репроматеријала зауставити. Колико знам, бакар је драстично поскупио - рекао је Ћорић.

Власник и директор фирме “Металац МБМ” из Дервенте Слободан Голуб рекао је да су проблеми огромни.

- Вирус корона је лани направио велике проблеме, али смо некако у току другог полугодишта успјели испливати и поред свих проблема пословали смо позитивно. Међутим, сада је највећи проблем поскупљење репроматеријала. Још од децембра цијена сировине интензивно расте и црна металургија, цијеви и лимови поскупјели су и до 48 одсто - појаснио је Голуб.

Подсјетио је да је фирма на чијем је челу извозно оријентисана, те да у иностранство пласира 97 одсто својих производа.

- Репроматеријал је енормно поскупио, а ми производе извозимо по старим цијенама, јер је тако уговорима дефинисано. Од двадесетак производа које испоручујемо, десет или 12 извозимо са губитком - казао је Голуб и додао да је неизвјесно шта ће се даље дешавати. Нагласио је да је тренутна ситуација неупоредиво тежа у односу на кризу из 2008. године.

Представник предузећа “Сим техник” из Котор Вароша Немања Савић каже да очекује да ће се ситуација смирити и до краја године вратити на ниво прије пандемије.

- Преживљавамо некако. Репроматеријали које набављамо скупљи је десетак одсто, али успијевамо да обезбиједимо потребне количине. Имамо обећања наших купаца из иностранства да ће у идућих неколико мјесеци стизати и озбиљније наруџбе и то нам даје наду - рекао је Савић.

 Пластичне масе

Перо Ћорић је истакао да нису поскупјели само метали већ и пластичне масе, због чега је у проблемима и сектор који се бави прерадом те сировине.

- Пластичне масе су много заступљене у свим секторима, ауто-дијеловима и осталим гранама прерађивачке индустрије - рекао је Ћорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана