Металски сектор и туризам примамљиви инвеститорима

Милијана Латиновић Радошевић
Металски сектор и туризам примамљиви инвеститорима

БАЊАЛУКА - У БиХ се у наредној години очекује благи пад страних улагања, а на мапи инвеститора углавном ће се наћи металопрерађивачки сектор, индустрија ауто-дијелова, пословни процеси, туризам и електроиндустрија.

Наведено је то у приједлогу програма рада Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ (ФИПА) за 2025. годину.

- Уважавајући нешто ниже пројекције раста БДП-а у 2025. години на глобалном нивоу од 3,3 одсто, односно у БиХ од 2,9 одсто, те чињеницу да инфлација услуга успорава напредак, што компликује нормализацију монетарне политике и повећава изгледе за више каматне стопе, те у контексту ескалације трговинских тензија и повећане политичке неизвјесности, можемо очекивати благи тренд пада улагања - појашњено је у документу.

Истакнуто је да ће ФИПА своје активности у идућој години усмјерити на тржиште Европске уније, с фокусом на тржишта централне Европе и стране компаније које се на тим тржиштима суочавају са растом оперативних трошкова и дефицитом радне снаге, те на сусједне и арапске земље Перзијског залива. 

Када је ријеч о постојећим инвеститорима наглашавају важност подршке, јер се и лани као и ове године наставио тренд реинвестирања добити те додају да реинвестиције представљају највећи дио укупних страних инвестиција за 2023. годину.

Наводе и да ће се догодине радити на промоцији зелене енергије код постојећих инвеститора. 

У металском сектору истичу да имају пуне руке посла, велике наруџбе из иностранства, али да је тешко прогнозирати шта ће се даље дешавати јер и послови овдје зависе од геополитичких дешавања у Европи.

- У јулу ове године забиљежили смо рекордан извоз у 25 година постојања фирме. За 31 дан извезли смо 31 шлепер. Могли смо одговорити на толике захтјеве јер смо имали велике залихе. Још 2018. године имали смо идеју да једног од наших највећих купаца доведемо у Дервенту, али нас је корона спријечила у томе. Сада поново има назнака у вези с неким улагањима, тако да се не бих сагласио са тим прогнозама да ће доћи до пада страних инвестиција - рекао је “Гласу” директор и власник предузећа “Металац МБМ” Слободан Голуб. 

Економисти тврде да ће расплет ситуације у Украјини одредити правац инвестиција, привредних и економских дјелатности.

- Прогнозе пада улагања су реалне, јер је ситуација поприлично усложњена. Оптимистичних прогноза нема и питање је тренутка када ће рат у Украјини стати, јер до тада све је неизвјесно. Привредна активност у европским земљама много од тога зависи. Осјети се страх од губитка посла у свим секторима - рекао је економиста Зоран Павловић. 

РУСИЈА

Према подацима Централне банке БиХ, директне стране инвестиције у земљи у 2023. години износиле су 1,89 милијарди марака, што је за 378 милиона КМ више него у 2022. години. Највише инвестиција лани је стигло из Русије, Србије и Холандије.

Посматрано по дјелатностима, наводе у Централној банци, највише инвестиција реализовано је у области производње кокса и рафинираних нафтних производа и то у износу од 362,4 милиона КМ, затим у области финансијских услужних дјелатности у износу од 304,3 милиона те у области телекомуникација 288,9 милиона марака. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана