Металци прокрчили пут до купаца

Милијана Латиновић
Металци прокрчили пут до купаца

БАЊАЛУКА - Цијене репроматеријала у металском сектору протеклих дана порасле су за двадесетак евра по тони, а то повећање прати и раст наруџби, па у домаћим предузећима имају пуне руке посла.

Саговорници “Гласа Српске” истичу да за сада посла не мањка, али да нико са сигурношћу не зна шта ће се даље дешавати.

Док једни тврде да ће цијене репроматеријала наставити да расту, други сматрају да слиједи пад.

Директор и власник предузећа “Металац МБМ” из Дервенте, које извози у иностранство 97 одсто својих производа Слободан Голуб рекао је за “Глас Српске” да пораст цијена репроматеријала за сада не забрињава, уколико не буде био настављен муњевитом брзином.

- Просјечна цијена тоне лимова и цијеви је око 950 евра. Примјетно је повећање за око 20 евра и то неће значајније утицати на производњу уколико тај скок не буде много већи, а шта ће се даље дешавати нико не може прецизирати - казао је Голуб.

Додаје и да је након стагнације, посебно у августу, дошло до благог раста наруџби, што, каже Голуб, охрабрује.

- Једно вријеме, посебно у осмом и деветом мјесецу су падале, а сада је све опет кренуло. Нама су највећа конкуренција у неким производима били Пољаци, међутим нешто се дешава на тржишту, тако да се тамо гдје су нам они били конкурентни у великој мјери траже наши производи, а ту успијевамо да постигнемо и неке боље цијене - рекао је Голуб.

Посла имају и у челиначком предузећу “Винекс”, иако су, како каже директор те фирме Далибор Џомбић, цијене репроматеријала одлетјеле у небо.

- Сналазимо се како знамо, углавном посла има. Успијевамо донекле да подигнемо цијену својих производа, иако не у мјери у коликој су поскупјеле сировине - рекао је Џомбић, додавши да се домаћа привреда сналази и некако плива и у кризи.

Истакао је да упркос свим турбуленцијама на тржишту успијевају да дођу до купаца, осим што имају властите производе, баве се и услужним дјелатностима у металском сектору.

- Посла има, али и проблема са обезбјеђењем сировине и пласманом производа - рекао је Џомбић.

Иако Европа најављује и нове таласе кризе, Џомбић вјерује да се то неће прелити код нас у великој мјери.

- И радна снага је код нас јефтинија, а и донекле смо стално у неком грчу шта ће се догодити, тако живимо, а и послујемо - закључио је Џомбић.

Роботи

Слободан Голуб је рекао да је веома тешко доћи до квалификованих радника.

- Договарамо се о набавци четвртог робота за заваривање, који може да замијени и до три најквалитетнија заваривача. Прихватамо нове технологије, јер на појединим мјестима људска рука не може да завари и постигне такав квалитет као што може робот - рекао је Голуб.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана