Металци и даље не спавају мирно: Тање наруџбе буде нови страх

Милијана Латиновић
Металци и даље не спавају мирно: Тање наруџбе буде нови страх

БАЊАЛУКА - Ситуација у металском сектору у Српској се стабилизује, што потврђује податак да тона цијеви и лимова кошта око 1.000 евра, док је прије два мјесеца прелазила и 1.600 евра, али произвођачи не спавају мирно јер страхују да ће нови проблем бити пад потражње.

Саговорници “Гласа Српске” истичу да могу одахнути, бар до нових цјеновника. У њиховим предузећима тренутно се ради пуном паром како би испоштовали уговоре са иностраним партнерима и у року припремили пошиљке које су наручене прије двадесетак дана.

Директор и власник предузећа “Металац МБМ” из Дервенте Слободан Голуб рекао је за “Глас Српске” да су цијене репроматеријала доста пале.

- Понуда цијеви и лимова за август креће се око 1.000 евра по тони, док је у јуну прелазила 1.600 евра - истакао је Голуб.

Додао је да нико не може прецизирати шта ће се даље дешавати, али да је примјетно да су наруџбе нешто слабије.

- Извозимо 97 одсто својих производа. Радимо за два велика партнера из иностранства, али се може примијетити да су наруџбе нешто мање. Можда је и до тога што је сезона годишњих одмора, али страх ме да ће доћи до пада потражње. Цијене су приступачније, свих материјала има на тржишту - казао је Голуб.

Додаје да тренутно имају пуне руке посла, али стрепе јер још ишчекују наруџбе за осми мјесец.

Голуб је казао да су поремећаји на тржишту енергената све довели у незавидан положај и тешко је било шта планирати.

Директор челиначког предузећа “Винекс” Далибор Џомбић рекао је да се ситуација донекле стабилизовала.

- Материјали су донекле појефтинили, а и лакше долазимо до свих сировина, мало су се понуда и потражња стабилизовале, па је ситуација релаксиранија - казао је Џомбић.

Истиче да су своје производе поскупјели тек толико да покушају покрити поскупљење репроматеријала.

Џомбић је рекао да су задовољни тренутним обимом посла и наруџбама које раде, те додао да нико не може знати прецизно каква ће бити јесен, имајући у виду и најаве о енормном поскупљењу горива, које је већ сада прескупо.

Радници

Као и у свим другим браншама, и металском сектору у Српској недостаје радника. Слободан Голуб је рекао да до прошле године нису имали потешкоћа, али да већ сада недостаје запослених.

- Можемо примити и до четири заваривача, али их нема - казао је Голуб.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана