Металци гомилају робу у складиштима

Анита Јанковић Речевић
Металци гомилају робу у складиштима

БАЊАЛУКА - Металска индустрија у Српској у самом је врху привредних грана које све израженије осјећају посљедице кризе у Европи, јер наруџбе ино-купаца од почетка године константно опадају, због чега су поједина предузећа смањила производњу, а друга пуне складишта.

Проблеми металског сектора почели су још лани, када су цијене репроматеријала незаустављиво расле. Лимови и цијеви у једном моменту коштали су 1.650 евра по тони.

Саговорници “Гласа” тврде да се ситуација на том пољу коначно стабилизовала те да тона репроматеријала у просјеку кошта око 900 евра, а нема проблема ни са испоруком. Главобољу им, међутим, задају ино-купци који од почетка године мало, помало скраћују листу наруџби.

Компанија “Металац МБМ” из Дервенте прољетос је имала пад наруџби за око 25 одсто у односу на лани, а директор и власник те фирме Слободан Голуб истиче да је дошло до погоршања.

- Наруџбе за овај мјесец и оријентационо за септембар преполовљене су у односу на прошлу годину. За август је донекле разумљиво, јер је вријеме годишњих одмора и иначе долази до смањења производње, али шта се дешава у Европи и докле ће то ићи не знам. Тренутна ситуација је врло незгодна и неповољна, пратимо шта се дешава у ауто-индустрији, за коју смо везани једним производом и према тврдњама наших сарадника на Западу је све стало - прича Голуб за “Глас”.

Додаје да је ситуација и у другим извозним предузећима у Српској слична те да се проблем дјелимично настоји превазићи тражењем нових купаца.

- Ове седмице посјетио нас је нови купац, добили смо пролаз када је ријеч о узорцима па ћемо видјети шта ће бити. За сада подносимо ударце и тако можемо још неко вријеме. Радимо у истом капацитету као и раније, у одређеној мјери пунимо складиште, с обзиром на то да имамо велики објекат у којем можемо ускладиштити тромјесечну производњу - казао је Голуб.

Пад наруџби мучи и металско предузеће “Тикт мануфактура” из Градишке чији власник Крешимир Бодрожић очекује да ће током касне јесени доћи до одређеног степена стабилизације.

- Обим наруџби мањи је за 35 одсто. Радимо дјелимично смањеним капацитетом, а оријентисали смо се и на нове купце и старе везе које су биле успаване, тако да смо тај пад успјели компензовати са око 20 одсто на додатном тржишту. Разлика је оно што нас боли, али за сада можемо живјети и пословати с тим. Циљ је годину окончати на позитивној нули, а идућа ће према нашим сазнањима бити боља - оптимистичан је Бодрожић.

Запослени у металском сектору остварују зараду већу од републичког просјека, а Бодрожић истиче да без обзира на проблеме у пословању не разматрају смањење плата или отпуштање радника.

- Размишљамо да повећамо ефикасност да бисмо могли додатно подигнути плате, то је једини начин да стимулишемо људе да остану - рекао је он.

Сарадња

Крешимир Бодрожић каже да за разлику од већине привредника нема проблема са недостатком кадра захваљујући одличној сарадњи са Техничком школом у Градишци.

- Већ годинама уско сарађујемо са школом која нам помаже да попунимо кадар, тако да немамо већих потешкоћа на том пољу - наводи Бодрожић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана