Метал поново на корак до стечаја

Маријана Миљић
Метал поново на корак до стечаја

БAЊAЛУКA - Предузеће "Метал" из Бањалуке може поново да оживи и почне да ради пуном паром и због тога не постоје никакви услови да бањалучки Окружни привредни суд данас донесе одлуку о покретању стечаја у овој фирми.

Рекао је ово на јучерашњем састанку у Бањалуци предсједник Синдикалне организације овога предузећа Зоран Јањић поводом одржавања трећег рочишта за покретање стечаја у "Металу".

- Сви запослени у предузећу вјерују да "Метал" може и мора поново да ради уз одређену реорганизацију - рекао је Јањић.

Он је подсјетио да борба за "Метал" траје три године, те да су сви проблеми у овом предузећу започели подношењем захтјева компаније "Душанић" из Прњавора да се у фирми покрене стечај.

- О кривичним пријавама, које су прије три године поднесене против компаније "Душанић", суд се још увијек није огласио - казао је Јањић и додао да су тражили ургентно рјешавање по овим тужбама, којима се оспорава могућност за отварање стечаја у предузећу, али да још увијек ништа није урађено кад је то у питању.

Јањић је нагласио да "Метал" располаже имовином вриједном око 100 милиона марака.

Директор предузећа "Метал" Бране Милошевић каже да предузеће има услове да постане једно од водећих.

- Приватизација предузећа није урађена добро, а компанија "Душанић" жели да уништи и онако већ довољно ослабљену фирму - рекао је Милошевић и додао да је предузеће од прије три године неправедно блокирано фалсификовањем мјеница од стране власника компаније "Душанић" Петра Душанића, те да до данас нико није успио да ријеши овај проблем.

- Душанић је "Метал" задужио фиктивним уговорима и сада на основу тога покреће стечај - рекао је Милошевић.

 Основни суд у Бањалуци одбацио је у јулу прошле године захтјев компаније "Душанић" за покретање стечаја у "Металу", оцјењујући га недопуштеним. И претходни овакав захтјев Душанићеве фирме, годину раније, бањалучки суд одбацио је са готово истим образложењем.

Петар Душанић, који у "Металу" има 22 одсто акција, наводи да бањалучко предузеће компанији "Душанић" дугује 10,75 милиона марака.

Запослени

Зоран Јањић рекао је да је у "Металу" прије три године било запослено 80, а тренутно у предузећу ради 45 радника.

- Aко предузеће избјегне стечај и поново оживи, сигурно ће бити запослени нови и враћени стари радници на посао - истакао је Јањић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана