Метал иде у стечај, радници огорчени

Марина Чигоја
Метал иде у стечај, радници огорчени

БAЊAЛУКA - Окружни привредни суд Бањалука отворио је стечај у предузећу "Метал" Бањалука, а синдикат овог предузећа најавио је да стечајном управнику неће дозволити улазак у зграду предузећа нити извршење одлуке.

Предсједник Синдикалне организације и предсједник Удружења малих акционара "Метала" Зоран Јањић рекао је на конференцији за новинаре у Бањалуци да се "због корумпираних судија радницима не дозвољава једнакост пред законом".

- Суд није хтио да рјешава оне предмете у којима оспоравамо постојање толиких обавеза према компанији Петра Душанића и према другима, а без тога не можемо доћи до коначног рјешења наших проблема. Тражимо од предсједника РС Милорада Додика да се заложи и од Врховног суда РС затражи обуставу извршења стечајног поступка до рјешавања судских спорова којима оспоравамо постојање толиких обавеза "Метала" - казао је Јањић.

Он је истакао да радници не желе своје проблеме да рјешавају на улици, али да ће истрајати у борби за опстанак овог предузећа.

- Нећемо дозволити Петру Душанићу да уз помоћ корумпираних судија опљачка нашу имовину - нагласио је Јањић.

Он је нагласио да је Синдикална организација "Метала" донијела одлуку да у случају отварања стечаја радници не дозволе улазак у просторије предузећа стечајном управнику, као ни спровођење такве одлуке суда.

- Мислимо да ћемо тиме успјети да спасимо ово предузеће од пропасти. Инсистирамо да суд обједини тужбене захтјеве које смо поднијели против Душанића, а послије тога да одлучи о покретању стечаја. У овом случају заказале су све надлежне институције, из чега произилази да ће још један привредни субјект који има могућност да ради бити уништен - нагласио је Јањић и додао да им је подршку пружило и Удружење малих акционара "Метала".

Директор "Метала" Бране Милошевић нагласио је да они нису добили званичну информацију о покретању стечаја.

- Ту информацију смо поруком добили од Петра Душанића, што значи да је он исти час кад је судија донио одлуку имао информацију о томе. Он покреће стечајеве у маси предузећа у којима је био већински власник и кроз стечајеве завршава пљачку и истјеривање радника на улицу. Потраживања на основу којих Петар Душанић покреће стечај у "Металу" су фиктивна, она не постоје - нагласио је Милошевић.

Досадашњи предстечајни управник "Метала" Милован Вуковић потврдио је да је рјешење о отварању стечаја донесено 3. марта и истакао да ће идућих дана преузети функцију стечајног управника. 

- Још нисам ишао у предузеће, тако да не знам да ли ће бити проблема да преузмем посао. У сваком случају, мислим да радници то не могу спријечити. Планирао сам да им понудим да остану на послу, с обзиром на то да је то предузеће које има дугу традицију велетрговине непрехрамбеном робом - казао је Вуковић.

Власник компаније "Душанић" Петар Душанић истакао је да су четири предузећа дала приједлог за стечај, међу којима и његова компанија.

- Од садашњег руководства "Метала" ништа се друго није могло ни очекивати него да причају глупости, јер за друго нису ни способни. Моја потраживања износе око 12 милиона марака. Компанија "Душанић" и други су вјеровали у професионалан рад судства, што се овим рјешењем и показало - казао је Душанић.

Дуговања

Бране Милошевић је рекао да "Метал" има огромну имовину и да њихова дуговања нису ни близу вриједности те имовине.

- "Метал" има савршене услове да послује сасвим нормално и да буде једна од водећих трговачких кућа у региону - нагласио је Милошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана