Месо, воће и млијеко путују ка Москви

Жељка Кокот
Месо, воће и млијеко путују ка Москви

Бањалука - БиХ је на најбољи начин искористила трговински рат Европске уније и Русије и у првој половини године повећала вриједност извоза у ову земљу за више од 10 одсто у односу на исти период лани.

Уколико се посматра увозна структура производа конкурентних домаћим, јасно је да БиХ има изразити суфицит у трговини са Русијом, јер у вриједности увоза доминирају природни гас и нафта које још не експлоатишемо.

Стручни сарадник за макроекономски систем у Спољнотрговинској комори БиХ Игор Гавран сматра да су санкције биле преломни тренутак, који БиХ све више користи.

- Посебно су подстицајно дјеловале на извоз воћа и поврћа и других прехрамбених производа, а омогућавањем извоза млијека и млијечних прерађевина у ЕУ обезбијеђен је транзит преко територија земаља чланица ка руском тржишту, што је нова велика прилика коју треба искористити - сматра Гавран.

БиХ у Русију највише извози фармацеутске производе, а у извозној структури значајно учествују и хемијски производи, возила, намјештај и обућа.

Највећи напредак у првој половини године остварен је у извозу воћа које у истом периоду 2014. године није било међу десет водећих извозних група производа са отпремљеним 20.291 килограмом вриједним 29.254 КМ.

Водећи увозни производи који у БиХ стижу из Русије су природни гас који се директно допрема путем гасовода и сирова нафта за прераду која у бродску рафинерију стиже посредно преко Швајцарске, док су електричне машине и опрема, сирова кожа и хемијски производи мање заступљени.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић сматра да су на повећање извоза, осим санкција, утицали и добри односи са представницима руских компанија.

- Потребе руског тржишта исказане су и раније, а очекујем да ће падом транспортних баријера расти и вриједности извоза млијека, меса и воћа, јер је руска граница затворена за производе из Европске уније - каже Видић и подсјећа да је Русија Српској трећи најважнији партнер по обиму размјене, одмах иза Србије и Италије.

Вриједност размјене

БиХ је у првих шест мјесеци у Русију извезла 10,71 тону робе вриједну 37,3 милиона марака, док је у истом периоду прошле године отпремљено 3,88 тона артикала вриједних 33,4 милиона КМ.

Са друге стране, увезено је 135,69 тона робе вриједне 115,24 милиона марака, док је у истом периоду прошле године увезено 98,88 тона робе у вриједности од 94,78 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана