Месо најскупље у Швицарској, а најјефтиније у Пољској

klix.ba
Месо најскупље у Швицарској, а најјефтиније у Пољској

Највише цијене меса међу чланицама Европске уније прошле године је имала Данска, за готово 40 процената изнад просјека блока, док је у Пољској оно било најјефтиније, за 47 одсто испод европског просјека, према данас објављеним подацима Еуростата.

Иза Пољске слиједи Бугарска, у којој су цијене меса лани биле за 44 одсто ниже, те Румунија са цијеном мањом за 41,1 одсто од просјека ЕУ.


Међу осталим чланицама са знатно вишим цијенама меса у односу на европски просјек су Аустрија (37 одсто изнад просјека), Шведска (+34,5 одсто) и Француска (+31,3 одсто).

Када се узму у обзир све европске земље, не само чланице ЕУ, најскупље месо су плаћали житељи Швицарске, за 157 процената више од европског просјека, а најјефтиније су опет плаћали Пољаци, чије су цијене меса биле ниже него у Србији, Црној Гори, Албанији или Македонији.

Према анализи статистичке службе ЕУ, цијене меса су у Србији биле за око 40 процената испод просјека 28-члане уније, у Албанији за 46 процената, у Македонији за 43, а у Црној Гори за 34 одсто мање у односу на просјек ЕУ.

Претходно истраживање које је спровела компанија Caterwings потврдила је да Швицарска има највише цијене меса на свијету, при чему се један килограм јунетине у тој земљи плаћао 49,68 долара, што је за готово 150 одсто изнад свјетског просјека.

С друге стране, неквалификовани радник у Швицарској мора да ради само 3,1 сат да би могао да купи килограм меса, док онај у Индонезије мора да ради 23,6 сати да би купио килограм јунетине који у тој земљи кошта само 9,01 долар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана