Месо и млијеко из БиХ на прагу руског тржишта

М. Латиновић, Ж. Домазет
Месо и млијеко из БиХ на прагу руског тржишта

Бањалука, Сарајево - Одобравањем извоза меса, млијека, рибе и јаја из БиХ на тржиште Руске Федерације, домаћи произвођачи добили би приступ огромном тржишту, а управо ће то бити циљ домаћих произвођача и прерађивача током предстојећих састанака са руским ветеринарским инспекторима.

Представници руске Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор, која представља Евроазијски економски савез, стигли су јуче у БиХ како би сагледали читав ланац производње, прераде, али и контроле производа анималног поријекла. Циљ је одобравање извоза одређених производа на њихово тржиште, а планирано је да у идућих 15 дана обиђу 14 компанија чији производи испуњавају услове за извоз на њихово тржиште.

До недјеље, 18. септембра, контролисаће производњу на територији ФБиХ, а након тога седам дана ће боравити у РС. 

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је јуче да ће под лупом ветеринарских инспектора Руске Федерације бити готово сви фактори у ланцу производње меса и млијека.

- Ово је важан догађај за БиХ, јер руску инспекцију чекамо више од годину. Настојаћемо да се ова мисија и посјета заврши успјешно - рекао је Шаровић додавши да су Руси заинтересовани за увоз производа месне индустрије, мљекарства, рибе и јаја.

- Интересовање за посјету руских инспектора је било заиста велико. Одабрано је 14 компанија које ће обићи, а било је пријављено више од 40 - казао је Шаровић и додао да ће руска делегација посјетити и гранични прелаз у Градишци како би видјели рад граничних ветеринарских инспектора, те ветеринарске лабораторије.

- Послије тога они ће направити налаз на основу којег ће бити одлучено да ли БиХ добија зелено свјетло за извоз у њихову земљу - рекао је Шаровић нагласивши да ће евентуално одобравање извоза у Руску Федерацију аутоматски значити и слободан приступ тржиштима Бјелорусије и Казахстана, као и неколико других земаља које улазе у ту царинску унију.

Први састанак са руском делегацијом одржан је јуче у Канцеларији за ветеринарство БиХ.

У РС састанци би требало да буду одржавани од 19. септембра, када је планиран долазак инспектора, а у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС очекују да ће ова посјета проћи успјешно.

- Планирано је да обиђу неколико произвођача и прерађивача производа анималног поријекла - рекли су у Министарству.

У "Млијекопродукту" из Козарске Дубице, којем је одобрена посјета руске делегације, истичу да примјењују највише свјетске стандарде у производњи хране, а своје производе континуирано пласирају и на тржиште ЕУ.

- Стручњаци "Млијекопродукта" из сектора контроле квалитета су извршили увид у правилнике и прописе Руске Федерације који се тичу области мљекарства, тако да можемо рећи да смо добро упознати са условима који су овим прописима дефинисани - рекли су у "Млијекопродукту".

Директор мљекаре "Пађени" из Билеће Ненад Вукоје истиче да су такође упознати са условима којима треба да се прилагоде како би њихови производи кренули на руско тржиште.

- Свако тржиште много значи. Ако нам Русија дозволи извоз уз повластице, без царинских баријера, сигурно ћемо врло брзо осјетити напредак - рекао је Вукоје.

Извоз воћа

Након што су руски фитосанитарни инспектори обавили контроле, БиХ очекује и подизање рампе за извоз воћа у Русију. Одговор о мјерама предузетим на отклањању уочених недостатака послат је прошле седмице.

Контрола

- произвођачи

- прерађивачи

- ветеринарски систем

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана