Меркелова за постепену, Камерон за хитну реакцију

Агенције
Меркелова за постепену, Камерон за хитну реакцију

Берлин – Њемачки канцелар Ангела Меркел позвала је Европу да предузме постепене кораке ка политичкој унији, што је противно ставу многих европских лидера да само брзи, снажни потези могу ријешити актуелну европску финансијску кризу, јавиле су агенције.

Након састанка са британским премијером Дејвидом Камероном, који је позвао на “хитну акцију” за спас еврозоне, Меркелова је истакла да је дужничка криза грађена на десет година постојања евра и да не може бити ријешена преко ноћи.

- Исто тако, сада ће нам требати неколико година како бисмо ријешили кризу у блоку - рекла је она.

На финансијским тржиштима постојала су очекивања да ће се европски лидери сагласити на самиту 28. јуна о новим мјерама за борбу против дужничке кризе, али је Меркелова разбила наде говорећи да “само један састанак не може ријешити проблем једног континента”.

Експерти наводе да структура еврозоне није одржива јер 17 земаља дијели исту валуту и каматне стопе а да притом националне владе задржавају контролу над буџетском политиком појединачих земаља, због чега се економије радикално разликују.

Из тог разлога су европски лидери, укључујући Меркелову, сагласни о потреби стварања фискалне уније у којој владе имају заједничке политике трошења и дужничку одговорност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана