Меркелова усамљена у одбрани еврозоне

РТС
Меркелова усамљена у одбрани еврозоне

Берлин - Све отворенији сукоб њемачке канцеларке Aнгеле Меркел са опозицијом, али и члановима владајуће коалиције. Неки челници Хришћанско-демократске уније отворено говоре да Грчка сљедеће године треба да напусти зону евра, јавља РТС.

Док се чека извјештај међународне инспекторске тројке о напретку Грчке у примјени мјера штедње, у Њемачкој све отворенији сукоб канцеларке Aнгеле Меркел са опозицијом, али и члановима владајуће коалиције.

Због дужничке кризе у еврозони посустаје и највећа европска привреда, па неки челници Хришћанско-демократске уније отворено говоре да Грчка сљедеће године треба да напусти зону евра.

Тек што је испратила грчког премијера, обећавши му помоћ у испуњавању преузетих обавеза, Aнгела Меркел наишла је на снажан отпор међу водећим политичарима и економистима у земљи.

Страх је у Берлину све већи, због нове транше помоћи Грчкој, али и неизвјесности о судбини Италије и Шпаније.

- Мислим да је ситуација већ довољно тешка и да неће бити боља ако сваки дан слушамо бомбастичне изјаве - каже премијер покрајине Хесен Вокер Буфиер.

Томас Оперман из Социјалдемократске партије каже да је конфузија у савезној влади све јасније и указује на то да канцеларка нема план за Европу.

Меркелова, међутим, смирено поручује да је фискални пакт о којем су се договорили лидери Европске уније најбоље рјешење за садашњу кризу.

Одлуку о успостављању трајног Европског стабилизационог механизма донијеће, каже, Уставни суд Њемачке.

- Сада смо у одлучујућој фази борбе са дужничком кризом и зато сматрам да сви треба пажљиво да мјеримо ријечи. Одговорни смо једни за друге. Европа није само монетарна унија, већ је и политичка заједница - наводи њемачка канцеларка Aнгела Меркел.

Иако највећа европска привреда у другом тромесјечју биљежи раст од 0,3 одсто, пословно поверење у Њемачкој у августу пало је на најнижи ниво у посљедње двије и по године.

- Криза у еврозони све више се осјећа и у Њемачкој. То се посебно одражава на извоз. Први пут послије дужег времена имамо негативна очекивања када је ријеч о заради од извоза - истиче Каи Карстенсен из Института за економска истраживања.

Криза ствара све више сиромашних, посебно на југу Европе.

Неки од највећих ланаца за производњу робе широке потрошње, попут холандско-британског "Унилевера", зато намјеравају да понуде мања паковања производа, јер је њихова цијена приступачнија осиромашеним европским потрошачима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана