Меркелова и Оланд за останак Грчке у еврозони

Агенције
Меркелова и Оланд за останак Грчке у еврозони

Берлин - Њемачки канцелар Ангела Меркел и француски предсједник Франсоа Оланд сагласили су се да Грчка треба да остане у евро зони, признавши да постоје међусобне разлике о мјерама за подстицај привредног раста у Европи, преносе агенције.

- Желимо да Грчка остане у евро зони. Сагласили смо се да кажемо да нам је дужност да радимо заједно - изјавила је Ангела Меркел јуче на заједничкој конференцији за новинаре послије разговора са Оландом у Берлину.

Она је додала да некада новинари преувеличавају разлике између ње и Оланда, али је истакла да су Француска и Њемачка “свјесне одговорности коју имају за добар развој” Европе.

Француски предсједник је рекао да жели “уравнотежен” однос Париза и Берлина и узајамно поштовање.

- Желимо да радимо заједно за добробит Европе - рекао је Оланд, додајући да жели да “све стави на сто” већ наредних недјеља.

Меркелова и Оланд спремни су да разматрају додатне мјере за подстицај раста, како би се помогло Грчкој.

Међутим, показале су се неке разлике у ставовима док Оланд жели да више пажње посвети привредном расту Меркелова даје већи значај мјерама штедње.

Оланд је навео да жели да се поново преговара о буџетском споразуму којим се јача буџетска дисциплима у Европи, да би се у то укључио и привредни раст.

Меркелова је рекла да има тачака о којима је сагласна са Оландом око раста, али признала да има и размимоилажења.

Послије конференције за штампу двоје државника је отишло на вечеру након чега се француски предсједник вратио у Париз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана