Меркел: Не треба исхитрено ићи у банкарску унију

Aгенције
Меркел: Не треба исхитрено ићи у банкарску унију

Берлин - Њемачки канцелар Aнгела Меркел изјавила је данас да еврозона не би требало да жури у банкарску унију, јавиле су агенције.

Меркелова је на конференцији за новинаре у Берлину одбацила захтјеве да се у ЕУ што је прије могуће оформи банкарска администрација за надзор.

- Подржавам снажнији надзор за банке у еврозони. Међутим, европски надзор мора, такође, да буде и обавезујући. Не могу да говорим о директној рекапитализацији банака у другим земљама ако још нисам створила право да интервенишем. То значи да тај приступ мора бити предузиман корак по корак и исправним редослиједом, а не исхитрено и не само да би се рекло да "имамо нешто" - нагласила је Меркелова праћена бурним аплаузом.

Лидери ЕУ сагласили су се у јуну да кризни фонд европског блока може да директно рекапитализује банке суочене са проблемом, али само након установљавања администрације за надзор на европском нивоу и под руководством Европске централне банке.

Међутим, појавила су се неслагања у европском јединственом приступу пошто Берлин сматра да је много важнији темељитији приступ него исхитрен.

Током викенда француски предсједник Франсоа Оланд је изјавио да се то треба десити "што раније - то боље."

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана