“Меркатор” забиљежио губитак од 22 милиона евра

Танјуг
“Меркатор” забиљежио губитак од 22 милиона евра

Љубљана - Словеначка групација “Меркатор” је саопштила да је у девет мјесеци закључно са септембром забиљежила губитак од 22 милиона евра, као посљедица успорене привредне активности у региону, дужничке кризе, пада словеначког извоза и увоза, као и неповољног кретања девизног курса у Србији, преноси Танјуг.

Губитак је забиљежен упркос томе што су приходи истовремено порасли за 0,7 одсто на годишњем нивоу на 2,1 милијарду евра, што чини 72,2 одсто укупних прихода планираних за ову годину, саопштио је “Меркатор”, а пренијела словеначка национална новинска агенција СТА.

Подаци су показали да су приходи те словеначке групације на домаћем тржишту пали за два одсто, док су на иностраном тржишту порасли за 4,4 одсто.

Највећи раст прихода, од 53,7 одсто, забиљежен је у БиХ, умногоме захваљујући преузимању компаније “Дрвопромет”.

У саопштењу се наводи да је профит прије плаћања пореза, камата, депрецијације и амортизације у девет мјесеци закључно са септембром износио 95,1 милион евра, што чини 61,8 одсто годишњег плана.

Док у “Меркатору” за неочекивано лоше резултате пословања криве дужничку кризу, као и пад вриједности српског динара за више од осам одсто, они такође истичу како су у истом периоду успјели да снизе дуг групације за 42 милиона евра.

Поред тога, компанија је у развој своје малопродајне мреже у поменутом раздобљу уложила 56 милиона евра, а такође је проширила бруто површину свог продајног простора за 43.000 квадратна метра, што је углавном изнајмљено, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана