Меркатор враћа своје тржне центре у БиХ

Глас Српске
Меркатор враћа своје тржне центре у БиХ

Сарајево - Тржни центри у БиХ који су утопљени у "Конзум" након што је његов матични концерн "Агрокор" преузео словеначки "Меркатор" поново ће се вратити на старо и пословати у саставу "Меркатора".

Промјене долазе у склопу реструктурирања посрнулог хрватског концерна "Агрокор" у склопу којег послује и "Конзум". Повјереник Владе Хрватске за "Агрокор" Анте Рамљак рекао је послије јучерашњег састанка са добављачима из БиХ у Сарајеву да ће "Конзум" остати на тржишту са 170 пословница које су биле у његовом власништву прије спајања са "Меркатором". "Меркатор" ће преузети 83 тржна центра која је имао раније у БиХ и те двије групације пословаће одвојено.

- Све анализе које смо урадили су показале да је најбоља и најисплативија солуција да раздвојимо "Меркатор" од "Конзума" и да се вратимо на почетну тачку. То се као најбоља солуција показало и на састанку с добављачима. Вјерујем да ћемо вратити њихово повјерење и да ћемо наставити пословање - истакао је Рамљак.

Раздвајање "Конзума" и "Меркатора" почиње 1. августа, а биће окончано 1. септембра. Тај процес пратиће и затварање непрофитабилних продајних мјеста, али Рамљак није могао да каже колико их има незадовољавајуће резултате и колико ће их бити затворено.

- У току је анализа која ће бити завршена за два-три мјесеца и након ње ће бити донесене одлуке. Неопходно нам је реструктурирање, односно смањење трошкова пословања и то се не своди нужно на затварање радњи и отпуштање људи. И неке рентабилне продавнице ће бити затворене, јер ћемо тиме смањити трошкове због укидања закупа - рекао је Рамљак и додао да ће након смиривања ситуације у "Конзуму" ићи у докапитализацију те фирме.

Према његовим најавама, исплата дуга који "Конзум" има према добављачима почеће у септембру.

- Дио новца који смо добили од Владе Хрватске пребацићемо у БиХ да бисмо измирили дуговања према добављачима која износе око 80 милиона КМ - навео је Рамљак.

Директор сарајевске фирме "Милкос" Адин Факић је казао да је потврђено да ће "Конзум" прихватити сва потраживања и да ће их исплатити у одређеном периоду.

"Агрокор" је преузео "Меркатор" половином 2014. године, али је запао у проблеме и због огромних дугова дошао на ивицу пропасти. Хрватски концерн је објавио да је његов дуг 31. марта, без "Меркатора" и са њим повезаних друштава, износио 5,44 милијарде евра.

Радници

Анте Рамљак је истакао да неће бити наглог отпуштања радника "Конзума" и да у неким радњама постоји и мањак радне снаге.

- Урадићемо све да што више људи из тих продавница пребацимо на нека друга радна мјеста у оквиру групације - рекао је Рамљак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана