„Космос” тражи вјештачење ревизорског извјештаја

Анита Јанковић Речевић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Менаџмент бањалучког „Космоса”, којем су републички ревизори дали негативно мишљење на финансијске извјештаје за прошлу годину, каже да институцију државне ревизије поштују, наложене мјере спроводе, а са квалификацијама и коначним мишљењем ревизора нису сагласни и да ће с тим у вези затражити експертско вјештачење извјештаја.

Поручују да извјештај не одсликава чињенично стање, а ревизија није постигла своју основну функцију, а то је унапређење пословних процеса, већ је напротив допринијела нарушавању угледа компаније и дискредитовала управљачке органе. 

Директор „Космоса” Душан Вјештица прича за „Глас” да је пословање овог друштва у посљедња три мјесеца контролисано од Главне службе за ревизију јавног сектора РС која је и објелоданила негативно мишљење на финансијске извјештаје, док су за усклађеност добили мишљење са резервом. 

- Извјештај ревизора покренуо је лавину негативних конотација према друштву и менаџменту. Из тог разлога морамо се медијски огласити и то је наша обавеза према власнику капитала, нашим купцима, добављачима, запосленим и јавности. Не слажемо се са ревизорима у дијелу одређених квалификација које опредјељују коначно мишљење. С тим у вези тражићемо експертизу вјештачења ревизорског извјештаја, обратићемо се одређеним институцијама које имају права надзора и у коначници затражити одлучивања путем суда. Сматрамо то нашим правом, сигурни да смо први у Републици Српској који покрећу овакву процедуру. У коначници неко мора донијети коначан став да ли је изнесено мишљење ревизора објективно, да ли се оно темељи на међународним рачуноводственим стандардима. Да ли су наше примједбе основано или неосновано одбачене и да ли је било утицаја на ревизорски тим приликом одлучивања - рекао је Вјештица и додао да су овакву одлуку донијели у консултацији са људима из академске заједнице, струковних удружења, вјештацима и овлаштеним ревизорима. 

Вјештица наводи да је заједнички став да неправилности које је  ревизор утврдио немају материјални и прожимајући карактер на финансијске извјештаје „Космоса” у 2023. и као такви не могу бити опредјељујући за негативно мишљење, поготово јер је финансијски извјештај за 2023. годину, као и сви претходни у мом мандату, прошао све органе друштва, Одбора за ревизију, затим мишљење екстерног ревизора, Надзорни одбор и у коначници усвојен од стране Владе Републике Српске у функцији Скупштине акционара. 

Осврћући се на најважније замјерке ревизора, Вјештица каже да се основ за негативно мишљење ревизора темељи на активним временским разграничењима, односно процјени краткорочних разграничења у износу од 5,15 милиона КМ.

- Ријеч је о затезним каматама Друштва на пореске обавезе настале од 2008. до 2015. године са којима ова управа нема никакве везе. У том периоду „Космос” није плаћао обавезе на које су се калемиле законске затезне камате. Те обавезе су морале бити усаглашене, исказане и правилно прокњижене у времену када су настале, дакле 2008, 2009, 2015. године. Међутим, те обавезе и камате су усаглашене тек прије отварања процеса реструктуирања над поменутим друштвом када су и прокњижене као десет милиона пореских обавеза и 5,1 милион камата на активна временска разграничења. Сва овлашћења над овим друштвом у том периоду имао је Окружни привредни суд који је одлучивао о свим битним питањима везаним за друштво. У том периоду су књижене и камате на активна временска разграничења и од тог периода се налазе на истој позицији. Та активна временска разграничења нико до сада није дирао, налазе се на истој позицији и са истим износом - појаснио је Вјештица и додао да активна временска разграничења не утичу на финансијски положај друштва у 2023. години који је и био предмет ревизије.

Каже да се ради о исправци грешке књижења из претходног периода без материјалне и прожимајуће посљедице по друштво и да иста не може бити основ за негативно мишљење управи друштва за контролисани период.  

Ревизори су имали примједбу и на неусклађеност краткорочних потраживања која нису исплаћена у року од 365 дана. 

- Ревизор сматра да би краткорочна потраживања од купаца требало да буду исправљена након истека предвиђеног рока. Документовали смо им да се ради о специфичним уговорима када уговорени период траје дуже од годину дана, а ради се о уговорима за промет НВО. Према нашем правилнику, ми процјењујемо потраживања на крају године те сматрамо да ће она бити наплаћена. Међутим, ревизор је то констатовао као потраживања која нису процијењена на адекватан начин, али у ревизорском извјештају нигдје не помиње потраживања од фирме „Фајдар” Београд у износу од цца два милиона марака из претходног периода која се налазе у билансу и ако смо ревизорском тиму уредно предочили чињеницу да је ова фирма угашена и да ће потраживања бити трајно изгубљена - образложио је он.

Вјештица тврди и да је о питању процјене земљишта билансно стање у равнотежи, вриједност земљишта и рев. резерве и ова мјера је већ отклоњена. 

- Прихватамо чињеницу да је погрешно прокњижено и то смо већ исправили. Ревизор је констатовао и да инвестициону имовину не водимо на адекватној позицији. Ради бољег разумијевања ради се о имовини која се издаје под закуп, простор који користи Медицинска школа и други мањи закупци. И ову категорију смо образложили у складу са стандардима, али иста није уважена. Опет нешто што је рачуноводствене природе и не утиче на финансијски резултат. Што се тиче пописног елабората уважавамо примједбе ревизора, али са друге стране ревизорском тиму је понуђено да се методом случајног узорка увјери у чињенично стање. Наши пописивачи не долазе из реда академске заједнице већ су у питању мајстори који попис врше уз редован посао - рекао је Вјештица. 

Подвукао је да погрешне класификације инвестиционих некретнина, земљишта као и погрешне класификације објеката не утичу на висину исказаних обавеза нити на билансе успјеха и новчане такове.

- Све замјерке су техничке природе и оне не утичу на биланс успјеха 2023. године која је предмет ревизије. Према међународним стандардима, само мјере које имају материјалну посљедицу и прожимајући карактер јесу основ за негативно мишљење ревизора - казао је Вјештица.

Прихвата примједбе које се односе на запошљавање по основу уговору о дјелу, али...

- Ми других радника немамо, то су наши пензионери специјалисти за одређене области. Они су ангажовани на радним налозима, они обезбјеђују приход од којег се финансирају све обавезе овог друштва - истакао је.

Предсједник Синдиката у „Космосу” Михајло Зрнић каже да су радници овог предузећа 100 одсто убијеђени да је негативно ревизорско мишљење наручено. 

- Ова фирма је стала на ноге, редовно исплаћује плате. Прије садашњег руководства радници су практично били гладни. Гдје је била ревизија до 2015. када се дуговало 30 плата и створило око 25 милиона обавеза. Проблема у пословању има из разлога што рјешавамо превасходно туђе, а онда и своје проблеме. Проблематичан је тајминг налаза ревизије јер се он дешава у тренутку када највећи повјерилац из реструктуирања, а то су државни фондови, конвертује обавезе у капитал.

ДИРЕКТОРСКА ПЛАТА

Образлажући повећање плате директора за 30 одсто у 2023. години Душан Вјештица каже да је свој ангажман по доласку на руководеће мјесто „Космоса” 2015. дефинисао менаџерским уговором који подразумијева и висину личних примања, али да је већ током 2016. и 2017. године када је фирма кренула у процес реструктурисања заједно са свим запосленима пристао да му се исплаћује минимална плата. 

- То смо урадили како би фирма успјешно прошла кроз јако сложен процес и избјегла стечај. Минималну плату сам примао десет мјесеци и за то вријеме изгубио 28.543 КМ од уговорених примања и припадајуће доприносе. Одлуку о повећању плате директора НО је донио на темељу остварених резултата и то преко 30 милиона прихода, преко 11 милиона сервисираних обавеза из реструктуирања од којих 3,5 милиона заосталих плата, али и потребе да у коначници нико па ни директор не буде лично оштећен. Све наведено смо предочили државним ревизорима, али су они процес посматрали парцијално, а не суштински јер процес реструктуирања и даље траје из чега произилази да НО није донио одлуку која је у супротности са одлуком Владе. Што представља веома чудан и парцијалан приступ тако реномираног контролног тијела- закључио је Вјештица. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана