Мекић: Очекује се повећање квоте за рибу са 40 на 500 тона

Агенције
Мекић: Очекује се повећање квоте за рибу са 40 на 500 тона

Сарајево - Помоћник министра спољне трговине и економских односа БиХ Драгиша Мекић изјавио је да, након јуче завршених преговора са ЕУ у Бриселу, делегација БиХ очекује повећање бесцаринских извозних квота за пастрмку са 40 на 500 тона годишње, преносе агенције.

- Као резултат наших преговора требало би да добијемо и квоту за извоз 140 тона шарана и 70 тона инћуна, а заузврат ЕУ дајемо само бесцаринску квоту за 100 тона шарана - прецизирао је Мекић.

Што се тиче извозних квота за вино, каже Мекић, БиХ би требало да добије укупно око 40.000 хектолитара, док ће квота ЕУ бити око 10.000 хектолитара.

Према његовим ријечима, преговори о квотама за шећер протичу у “затегнутој” атмосфери, а проблем представљају и различити статистички подаци којима располажу делегације БиХ и ЕУ.

- Према нашим статистикама, ми смо годишње у Хрватску извозили од шест до осам хиљада тона, али ЕУ на основу својих података тврди да је ријеч о много мањим количинама - додао је Меић.

Он је нагласио да су преговори о шећеру веома осјетљиво питање и за БиХ и за ЕУ.

Мекић каже да је делегација ЕУ инсистирала и на преговорима о месу и млијеку, али преговарачки тим БиХ није пристао на то, јер жели да преговара по принципу “квота за квоту”, напримјер “риба за рибу”, док тим ЕУ настоји да лоптицу пребаци на терен такозване “традиционалне трговине”.

Према његовим ријечима, шеф преговарачког тима ЕУ Паола Пампалони, након дводневних преговора, који су завршени јуче у Бриселу, упознаће представнике земаља чланица ЕУ о приједлозима БиХ.

- Ако наши захтјеви буду прихваћени, то би за БиХ било одлично и потпуно у складу са нашом преговарачком позицијом, коју су утврдили Предсједништво БиХ и Савјет министара БиХ - нагласио је Мекић.

Преговори између ЕУ и БиХ воде се ради закључивања протокола уз Привремени споразум о трговини и трговинским питањима између Европске заједнице, са једне, и БиХ са друге стране, да би се узело у обзир приступање Хрватске Европској унији.

Извозне квоте за ЕУ тренутно су ограничене и недовољне су за могућности БиХ у вези са бесцаринским извозом на европско тржиште.

Током овог процеса ЕУ је покушала да од БиХ издејствује уступање бесцаринске квоте за одређене врсте производа и то претежно оних које је Хрватска у великој мјери извозила у БиХ или како то они називају “робе традиционалне трговине између БиХ и Хрватске”, али делегација БиХ, сходно преговарачкој позицији, упорно инсистира на принципу “квота за квоту” с циљем максималне заштите домаће производње.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана