Мекдоналдс: Катанци након 45 година

Агенције
Мекдоналдс: Катанци након 45 година

Највећи ланац свијета за хамбургере је за ову годуну најавио затварање више ресторана у САД него отварања нових.


Ланац за продају пљескавица који је у амерички народни говор увео ријеч "супервелики", први пут за више од 40 година, а можда и од свог почетка, Мекдоналдс каже да смањује број својих ресторана у САД.

Највећи ланац свијета за хамбургере је за ову годуну најавио затварање више ресторана у САД него отварања нових. То се није догодило бар од 1970. године, наводи у анализи агенција АП.

Бека Хари, представница Мекдоналдса за штампу, одбила је да изнесе цифре, али је рекла да ће бити "минималног" смањења садашњег броја од 14.300 америчких ресторана те фирме.

Та компанија је брзо расла током већег дијела своје историје, досљедно нудећи храну по приступачним цијенама. Чак је и цвјетала током рецесије, када је "мени за један долар" помогао људима да уштеде, а увела је и нове производе.

Али, други ланци као што је "Chipotle" рекламирају се храном бољег квалитета што је окрњило доминацију Мекдоналдса.
Руководиоци Мекдоналдса такође признају да је њихов претјерано компликован мени довео до грешака у извршавању поруџбина и да је продужио чекање гостију, а нису успјели да одрже ни корак са промјенама укуса клијентеле.

У априлу, Мекдоналдс је рекао да ће ове године затворити 700 слабијих локација широм свијета, а потом и да ће смањити бирократију и пословати еластичније.

Затварање слабих продавница није необично за компаније које покушавају да побољшају пословни резутат. Старбакс је затворио стотине кафеа у САД од 2008. године, а повећао продају и географски се проширио.

Иако затвара ресторане, Мекдоналдс остаје највећи ланац за продају пљескавица у САД гдје и даље има више ресторана од Бургер Кинга.
Мекдоналдс и даље расте у свијету гдје планира да ове године дода још 300 на укупно више од 36.000 ресторана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана