Медведев: Успорен привредни раст

Танјуг
Медведев: Успорен привредни раст

Москва - У Русији је раст БДП-а за осам мјесеци ове године био 1,5 одсто, а за цијелу годину ће бити вјероватно на нивоу два одсто, рекао је руски премијер Дмитриј Медведев.

Он је на сједници консултативног савјета за стране инвестиције коме су присуствовали руководиоци највећих свјетских компанија, подсјетио да су водеће међунардне организације ревидирале своје прогнозе раста свјетске привреде - Међународни монетарни фонд са 3,1 на 2,9 одсто, Европска банка за обнову и развој на 1,8 одсто, Свјетска банка са 2,4 на 2,2 одсто.

Медведев је указао да су процјене различите, али је признао да оне одражавају утисак и осјећај о томе шта се дешава у глобалној економији.

Имајући то у виду, успоравање привредног раста у Русији изгледа природније, што наравно није за радовање, за осам мјесеци раст руског БДП био је 1,5 одсто, а у 2012. години 4,5 одсто, упоредио је Медведев.

Он је такође констатовао да се индустријски раст налази практично на нули, пренио је Итар тас.

Према ријечима предсједника владе, стање у руској привреди у великој мјери зависи од глобалних процеса, али то не носи само предности, него и трошкове. Један од кључних фактора је спољашње окружење с обзиром на то да је руска економија извозно оријентисана, подсјетио је Медведев. Али, додао је он, други макроеномски показатељи у Русији су су углавном стабилни.

"Имамо низак ниво незапослености, низак јавни дуг, уравнотежен буџет, значајне девизне резерве", истакао је Медведев. Међутим, он је такође признао да "за дугорочни развој и нови квалитет живота то очигледно, није довољно".

Руска влада ће настојати да смањи трошкове у привреди, рекао је Медведев и додао да је за успјешан економски развој потребно привући стране инвеститоре иако ће то у прво вријеме бити непријатно за инфраструктурне монополисте.

Други важан правац за привредни развој, према Медведеву, је стварање додатних услова у Русији за долазак великих инвестиција у развој инфраструктуре за шта ће се искористити постојеће развојне институције - Фонд националног благостања, Инвестициони фонд, Руски фонд директних инвестиција.

Руски премијер је додао да је он већ упутио 700 милиона долара за финансирање пројеката, а да је привукао двије милијарде и сада се у Фонду директних инвестиција налаза на разради пакет пројеката са очекиваним инвестицијама од 12 милијарди рубаља (387 милиона долара).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана