Међусобна трговина Србије и Русије преполовљена

Глоуб енд мејл
Међусобна трговина Србије и Русије преполовљена

БЕОГРAД - Спољнотрговинска размјена Србије и Русије у седам мјесеци ове године износила је 1,3 милијарде долара, што је скоро дупло мање него у истом периоду прошле године, наводи се у извјештају Привредне коморе Србије, пренијеле су агенције.

Србија је у размјени са Русијом забиљежила дефицит од 946,7 милиона долара, а основни разлог смањења робне размјене је глобална економска криза. Русија је седми партнер Србије код извоза са учешћем од четири одсто, а други у увозу са учешћем од 12,95 одсто. Покривеност увоза извозом износи око 16 одсто.

Најзаступљенији производи у српском извозу у Русију су покривачи подова и тапете, састављене подне плоче, лијекови, хартија, гуме, дизалице, трешње и вишње. Србија из Русије највише увози нафту, гас, уреу, алуминијум, ђубрива.

Највећи извозници у Руску Федерацију су предузећа "Таркет" из Бачке Паланке, "Хемофарм" из Вршца, "Гоша фом" из Смедеревске Паланке, "Тетрапак", "Тигар" и "Ваљаоница бакра" Севојно. Највећи увозници из Русије су "Србијагас", "НИС", "Промист" из Новог Сада, "Нафта" и "Импол Севал" Севојно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана