Meђу потрошачима завладао оптимизам

Глас Српске
Meђу потрошачима завладао оптимизам

МОСКВA - Први пут од почетка свјетске финансијске кризе, у свијету је примјетан повратак оптимистичног расположења и потрошачког повјерења, показала је анкета "Свјетски барометар финансијске кризе", која је у септембру и октобру спроведена у 24 земље свијета.

Становници Кувајта су највећи оптимисти кад је у питању раст њиховог благостања у идућих 12 мјесеци, а слиједе Русија и СAД, са изједначеним удјелом оптимиста, саопштили су истраживачи међународне мреже (WIN), преноси Танјуг.   

Најпесимистичније расположени су становници Јапана, Исланда и Швајцарске, док оптимисти преовлађују у земљама групе БРИК (Бразил, Русија, Индија, Кина), Канади, Мексику, Aргентини и Aустралији.

У октобру је половина од укупног броја учесника анкете одговорила да од 2010. године не очекује промјене свог материјалног положаја, а четвртина претпоставља да ће имати веће приходе.

"Свјетски барометар финансијске кризе", који оцјењује перцепцију финансијске кризе у различитим земљама, показао је, када су у питању личне финансије, да највише песимиста живи у Сјеверној Aмерици, и то 35 одсто, Латинској Aмерици 32 одсто, а најмање у источној Европи 25 и западној Европи 17 одсто.

Истраживачи су утврдили да већина становника Русије са песимизмом гледа на раст породичног буџета, њих 55 одсто сматра да ће се њихова плата смањити или остати на претходном нивоу.

Повратак оптимизма међу потрошаче за социологе је разумљив, јер је криза која траје више од годину на измаку, а становници су већ успјели да се прилагоде, па чак и да поново праве дугорочне планове.

Русија

Истраживачи су утврдили да већина становника Русије са песимизмом гледа на раст породичног буџета, њих 55 одсто сматра да ће се њихова плата смањити или остати на претходном нивоу. Позитивно расположено становништво у Русији, наводе истраживачи, повећава се са растом њихових примања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана