Међу кривцима за финанцијску кризу Буш, Клинтон и Сорош

Глас Српске
Међу кривцима за финанцијску кризу Буш, Клинтон и Сорош

ЛОНДОН - Најдубља финансијска криза од времена велике депресије није природна појава, већ вјештачки изазвана катастрофа за коју су многи дјелимично криви, објавио је јуче британски дневник "Гардијан".

Aутор чланка Џулија Финч саставила је листу оних чији су поступци, по њеном мишљењу, довели до садашњег економског колапса.

На челу списка је бивши директор америчких Федералних резерви Aлан Гринспен, који је крив због тога што је дозволио ширење хипотекарног мјехура, усљед ниске каматне стопе и недовољног регулисања у области хипотекарних зајмова. Сам Гринспен је већ признао свој удио у развоју финансијске кризе.

Финчова је навела низ политичара који, како сматра, такође сносе одговорност за кризу, међу којима су бивши предсједници СAД Бил Клинтон и Џорџ Буш.

За вријеме предсједниковања Клинтона усвојен је низ закона који су омогућавали да мање богати слојеви становништва добијају банкарске кредите ради куповине кућа, док Буш не само да није зауставио тај процес, већ га је и проширио.

Британски премијер Гордон Браун је, пак, уздигао интересе представника финансијског сектора над интересима представника других сектора привреде, на примјер, произвођача.

Списак "Гардијана" завршавају аналитичари који су знали да се финансијска криза приближава. Међу њима су професор економије Универзитета у Њујорку Нуријел Рубини, који је још 2006. предвидио финансијску кризу, као и финансијер Џорџ Сорош, милијардер Ворен Бафет и челник америчког хеџ фонда Џон Полсон, који су такође "предвидјели настанак кризе".

Банкари

На листи криваца за кризу нашли су се и бивши и садашњи водећи људи највећих финансијских институција СAД и Британије, као што су осигуравајућа компанија AIG, банке Голдман Сакс, Лиман брадерс, Мерил Линч, Халифакс банк оф Скотланд, Ројал банк оф Скотланд, Брадфорд и Бингли, Банк оф Ингланд и друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана