Меда нема ни за домаће купце

Јелена Станић
Меда нема ни за домаће купце

БАЊАЛУКА - Временски услови посљедњих година негативно утичу на производњу меда, што је довело у неповољан положај пчеларе у Српској који не могу подмирити ни потребе домаћег тржишта, због чега о извозу овог производа ни не размишљају.

То потврђују и подаци Завода за статистику РС, према којима је у прошлој години у Српској произведено свега 937,6 тона меда или 5,6 килограма по кошници.

- Лани је извезено 616 килограма меда, док је из иностранства стигло 15,5 тона овог производа - израчунали су статистичари.

Коментаришући ове податке, предсједник Савеза удружења пчелара РС Дамир Барашин казао је да домаћи пчелари не могу да покрију потребе домаћег тржишта јер је принос меда посљедњих година смањен.

- Климатске промјене утичу на медење биљака, а посљедње три године у мају и јуну, који су веома битни за производњу меда, пало је доста кише. Због смањења производње меда пчелари нису могли да покрију потребе домаћег тржишта те је зато присутан велики увоз меда од којег је већина сумњивог квалитета - тврди Барашин.

Додаје да је разлог смањеног извоза и неисплативост због релативно ниске цијене у иностранству, иако је наш мед врхунског квалитета.

- Мед који се извози из БиХ већином је произведен у ФБиХ а ријеч је о малим луксузним паковањима који су намијењени за тржиште Блиског истока - рекао је Барашин.

Према његовим ријечима, цијена меда на домаћем тржишту се протеклих година углавном није мијењала и креће се од 15 од 20 КМ по килограму.

- У бањалучкој регији  кошта око 15 до 17 марака, а у Херцеговини од 18 до 20 КМ - рекао је Барашин додајући да херцеговачки пчелари имају мање приносе меда што утиче на његову цијену.

Прогнозе ни за ову годину, истиче Барашин, нису оптимистичне. Како каже прије кишовитог прољећа, био је мраз који је нашкодио медоносним биљкама те је извјесно да је пред пчеларима РС лоша сезона.

Да је пчеларство скуп посао кад нема медења и приноса, тврди и бањалучки пчелар Недо Буботић чији мед из 150 кошница прехрањује његову породицу.

- Цијели живот се бавим пчеларством и никада се пчеле нису прихрањивале у овом периоду као што је случај посљедњих година. Ситуација у којој се налазимо је катастрофална. За прехрану пчела у једној кошници треба издвојити и до 20 марака - казао је Буботић додајући да ће га на крају прехрана за пчеле коштати око 3.000 КМ.

Како је казао, Влада РС им је помогла колико је могла, али производња највише зависи од времена на које нико не може утицати.

Неискоришћен потенцијал

Према подацима Републичког завода за статистику, у Српској тренутно има 5.800 пчелара који располажу са 167.000 кошница.

- Пчеларство у РС има веома значајну улогу у свеукупном обиму пољопривредне производње, док природни услови, умјерена континентална клима и богатство биљног свијета пружају идеалне услове за гајење пчела. Ипак узгој пчела и производња меда у Српској још су неискоришћен потенцијал - навели су из Завода поводом 20. маја - Свјетског дана пчела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана