Мато Жарић: Електропренос од марта под напоном

Ведрана Кулага
Мато Жарић: Електропренос од марта под напоном

Бањалука - Дугогодишњи проблеми у раду компаније за пренос електричне енергије у БиХ "Електропренос" требало би да буду ријешени до краја марта када ће компанија са новом управом и плановима "стати на ноге" и почети да ради пуним капацитетом.

Рекао је то "Гласу Српске" генерални директор "Електропреноса БиХ" Мато Жарић и додао да ће нови Управни одбор компаније на конститутивној сједници у уторак највјероватније именовати предсједника УО компаније.  Савјет министара БиХ је недавно именовао Ениса Шантића, Мухамеда Мехмедовића, Бранка Бароша, Драгомира Кецмана и Момира Бјелицу за нове чланове овог одбора.

- Рок за усвајање инвестиционих планова, који су били једна од главних тачака на састанку представника РС, ФБиХ и БиХ са званичницима Европске комисије и Енергетске заједнице за југоисточну Европу у уторак у Бриселу је друга половина марта - истакао је Жарић.

На састанку је закључено да ће у првој половини идућег мјесеца секретаријату Енергетске заједнице бити достављени нацрти инвестиционих планова како би могли дати одређене сугестије.

- Планови инвестиција рађени су сваке године, али не и усвајани  и сада морамо да то ријешимо. Договорено је да ћемо се држати принципа уноса капитала РС и ФБиХ и да нико неће бити оштећен, а радићемо оне ствари које нам наши завршни рачуни кажу и које су потребне - рекао је први човјек "Електропреноса БиХ".

За примјер је навео трансформаторе који ће се, иако су стари 35 година, морати замијенити као и да ће сви градови морати да имају двострано напајање.

- Праве се нови објекти као што је ТЕ "Станари" и то се, такође мора узети обзир у дугорочним плановима - казао је он и нагласио да очекује да ће "Електропренос БиХ" ускоро функционисати без досадашњих проблема.

На састанку у Бриселу је закључено и да Република Српска и ФБиХ могу почети расподјелу добити "Електропреноса БиХ" у износу од 100 милиона КМ, док ће преосталих 200 милиона добити бити уложено у инвестиције.

Закон

Расподјела добити предвиђена је Приједлогом измјена и допуна Закона о "Електропреносу БиХ". Након што је Уставни суд БиХ одлучујући по захтјеву делегата СДА у Дому народа Парламента БиХ, утврдио да измјене нису штетне по витални национални интерес Бошњака, Приједлог ће се опет наћи у парламентарној процедури.

Делегат из реда српског народа Драгутин Родић очекује да ће се овај закон поново ускоро наћи на дневном реду сједнице Дома, али да је тешко прогнозирати какав ће бити исход гласања.

- Постоје назнаке да би ова сједница могла да буде одржана кроз неколико дана - истакао је Родић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана