Mатић: "Aлумина" позитивним пословањем наставља развојни програм

Срна
Mатић: "Aлумина" позитивним пословањем наставља развојни програм

ЗВОРНИК- Компанија "Алумина" из Зворника је и у периоду глобалне кризе, додатно оптерећене пандемијом вируса корона, успјела позитивно да послује, да настави развојни програм и да сачува све иностране дестинације гдје пласира своје производе, рекао је данас предсједник Управног одбора овог привредног друштва Миле Матић.

Он је нагласио да "Алумина" у свом производном програму има 31 производ који се пласира на инострано тржиште.

Говорећи о пословању у 2020. години, Матић је рекао да је ово, ипак, доста тешка година за пословање "Алумине".

"Свјетска економска криза се од средине 2019. убрзано ширила, имала је негативне консенквенце, тако да смо за ову годину планирали мањи обим производње и пословање прилагодили тржишним приликама", оцијенио је Матић.

Он је додао да је пандемија вируса корона, послије тога, проузроковала и додатне проблеме, јер је дошло до прекомпозиције тржишта.

"Све велике компаније са којима сарађујемо су значајно смањиле обим пословања, неке су свој производни програм 'скресале' и до 70 одсто", појаснио је Матић и истакао да је и "Алумина" била приморана да додатно смањи капацитет производње за око 25 одсто.

Без обзира на све проблеме и тешкоће, изазване глобалном кризом и пандемијом вируса корона, "Алумина" је, додао је Матић, наставила да профитабилно послује и у 2020. години.

Истичући да је "Алумина" показала прилагодљивост новим околностима и аспект пословања ставила на тржиште, Матић је рекао да су у исто вријеме, остварени сви други планирани циљеви.

"Редовно исплаћујемо плате и друге обавезе према запосленима, нисмо отпустили ни једног радника, без обзира на мањи обим производње, уредно измирујемо порезе и доприносе према држави, као и обавезе према добављачима", рекао је предсједник Управног одбора "Алумине".

Матић је нагласио да, и поред свих тих проблема, није заустављен развојни програм, али да се прави ревитализација и смањење трошкова гдје год је то могуће.

"Једном ријечју, боримо се у складу са тржишним могућностима да што боље флуктуирамо и да кризу искористимо као позитиван фактор како би направили додатну дисперзију тржишта и да притом прекомпонујемо своје производне капацитете", рекао је Матић.

Матић је истакао да је "Алумина" успјела, не само да сачува све иностране дестинације, него је штавише током ове године, у периоду глобалне кризе, добила осам нових купаца.

Прилике у свјетској економији су, објаснио је, такве да сви мање раде и имају мање тржишне захтјеве.

"Свијет се, као што је познато, налази у ситуацији гдје је гро потрошње смањен и због кретања становништва, отежане логистике и свих других параметара који су видљиви", навео је Матић.

Говорећи о стеченом повјерењу "Алумине" код својих купаца, Матић каже да је пословна филозофија ове компаније таква да је купац увијек у праву.

"Са свим нашим купцима градимо коректне партнерске односе и водимо транспарентну комуникацију. Идемо до примијењеног инжењеринга, купци нас помажу у том смислу да праве перманентно аудите, мало због статусне позиције фабрике, а мало због тога што смо лоцирани ван подручја Европске уније", каже Матић.

У суштини, истакао је Матић, фабрика нема никакав проблем у функционисању са купцима.

Коментаришући ситуацији у којој је "Алумина" била 2013. године и како је успјела освојити европско и свјетско тржиште, Матић је рекао да је ово привредно друштво имало јасан развојни план.

"Фабрика никад није била у могућности да континуирано, позитивно послује, него само кад су биле повољне берзанске прилике. Кад тога није било, онда се тражила помоћ. Међутим, у овом моменту 'Алумина' стабилно функционише без обзира на немогуће услове и кризу која потреса читав свијет, укључујући и пандемију", каже Матић.

Говорећи о производном програму са којим је "Алумина" заступљена на иностраном тржишту, Матић истиче да фабрика у свом производном програму тренутно има 31 производ и да је сва производња намијењена за извоз.

"Подсјећам, 2013. године затекли смо четири производа – металуршка глиница, хидрат, водено стакло и зеолит за детерџенте. Још тада смо се у својој пословној политици оријентисали да свака три мјесеца правимо нови производ који ће тржишно бити верификован.

У овој години направили смо пет нових производа. Ријеч је о производима више фазе прераде, гдје је геометријски пад трошкова производње. За овакав облик производње имамо тржиште, али то није масовна производња. То су производи гдје су ограничене могућности продаје", нагласио је Матић.

Матић каже да у структури производног програма "Алумина" развија стабло у свим сегментима.

"Од почетне фазе детерџентског зеолита, рецимо, у овом моменту имамо 12 врста зеолита. Јер, да би фабрика имала стабилност и одрживост на тржишту, без обзира да ли радила са смањеним или већим капацитетом, базни програм превасходно зависи од тржишних услова", сматра Матић.

Матић каже да је Европа доминантно тржиште "Алумине" и додаје да компанија извози на пет континената пласирајући своје производе у више од 50 земаља.

"У овој години да би искористили кризу да правимо дисперзију више тржишта, добили смо, као што сам навео, осам нових купаца. Имамо потенцијално разговоре са још 20 купаца, да што мање будемо зависни од било ког појединачног купца", рекао је Матић.

Он је навео да је било ситуација да купци нису задовољни производима "Алумине" и да је било рекламација и нагласио да је "Алумина" комплексан систем.

"Имамо 31 производ, све то тражи да се обезбиједи складишни простор, који захтијевају различито паковање и различиту логистику. Проблеми некад нису до нас, а опет некад имамо и ми одговорност за логистику, односно превоз", рекао је он.

Навео је да има разних ситуација, али, генерално се може рећи да "Алумина" нема проблема у квалитету производа према својим купцима.

Матић је подсјетио да "Алумина", када је пандемија вируса корона била на врхунцу, удовољила захтјевима тржишта Италије и Шпаније, земљама које су највише биле угрожене вирусом корона и нагласио да ниједан купац није остао без робе у тешким временима.

Он је истакао да је "Алумина", према статистичким подацима за првих шест мјесеци ове године, била друга по извозу у БиХ и додаје да је компанија сигурно прва, када се погледа извозно-увозна структура, јер ово привредно друштво нема продаје на домаћем тржишту, све ради за извоз.

Износећи податке колико фирми и људи "живи" индиректно од фабрике, Матић истиче да је "Алумина" носилац развоја овог подручја.

"Фабрика запошљава нешто више од 1.500 радника и у статистици је уобичајено множење са 20 када се рачуна такозвани мултиефекат, па се испоставља да од пулса ове фабрике и учинка њених радника индиректно зависи више десетина хиљада људи у Зворнику, регији Бирач, у ближем и ширем окружењу", каже Матић.

Он је додао да је ово велика фабрика за овако мали простор, па је природно да има успјешну сарадњу са институцијама Републике Српске.

"Свако суочавање са било којим проблемом, наилазимо на разумијевање и подршку највиших званичника Републике Српске да систем функционише. Доказ тога су посјете и директне комуникације, а у корист свих и наравно за будућност фабрике", истакао је Матић.

Он је подсјетио да је та подршка била најважнија у моменту када је дошло до пада цијена на свјетској берзи и додао да је тада фабрика имала и финансијску подршку Владе Републике Српске.

Истичући да фабрика својим радом и пословањем утиче на општи оквир стања у Републици Српској, Матић сматра да је некада и нематеријална подршка јако значајна.

Матић је додао да има много фирми из Републике Српске и са других подручја, које су у свом пословању оријентисане на "Алумину" и истиче да компанија има око 1.500 добављача и да сарађује са око 300 фирми из Републике Српске.

Говорећи о томе да се у неким медијима о "Алумини" повремено пише у негативном контексту, Матић сматра да сви некоректни иступи у медијима наносе озбиљну штету, праве проблеме и руше кредибилитет компаније без обзира што је стопостотно извозно предузеће и што од њега живе на хиљаде породица.

"Сви наши купци, односно пословни партнери, који имају доминантно снабдијевање из ове фабрике, путем интернета прате шта се пише о нама. Интересују се, траже додатне упите, тако да се код наших купаца ствара једна збуњујућа слика потпуно непотребно. Позадина може бити власничко престројавање или пак интересна позиција. Ми се понашамо тако да радимо и функционишемо на најбољи могући начин. Статусна позиција фабрике није питање нас, не можемо сами себе довести у другу статусну позицију", оцијенио је Матић.

Он је додао да је најбоља борба против негативних натписа рад и резултати рада.

"Али, наш општи амбијент је нездрав и неадекватан. Објаве се неке ствари а да се и не консултује друга страна, што је невјероватно. Чак смо за неке ствари које су објављиване тужили, али не можемо се ми тиме бавити. Нама је пословна филозофија да удовољимо захтјевима наших купаца, да имамо што квалитетнију производњу и да што профитабилније послујемо како би задовољили интересе општег карактера", рекао је Матић.

Говорећи о будућности "Алумине", Матић каже да компанија треба да настави тренд свог развоја, који је усмјерен у четири правца.

Према његовим ријечима, сваки правац има довољно могућности, које треба прилагодити према ресурсима који постоје да се иде напријед и да се прави даља финализација производње.

"Озбиљне су и огромне могућности како у неметалуршком програму глиница и хидрата, тако и у алумосиликатној области, гдје само синтетичких зеолита има око 2.500 врста. Радимо и на стварању услова за производњу корунда, још једног новог производа који ће се наћи у портфолију фабрике", рекао је Матић и додао да фабрика иде у развој према осмишљеном стратешком плану.

Матић сматра да би тиме на директан или индиректан начин било омогућено отварање нових радних мјеста и запошљавање младих људи, али с циљем да и у будућности "Алумина" буде стабилна и препознатљива фирма у свјетским оквирима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана