Мастеркард кршио прописе

Агенције
Мастеркард кршио прописе

Њујорк - Европски суд правде потврдио је данас пресуду да је америчка картичарска компанија Мастеркард кршила прописе о конкурентности тако што је наплаћивала провизије на прекограничне трансакције.

Потврдивши пресуду из 2007, на коју је Мастеркард уложио жлабу, суд је навео да је спорна пракса компаније приморала продавце да подигну цијене које наплаћују купцима, преноси агенција Франс прес.

Када купац користи кредитну картицу при плаћању робе, банка трговца банци купца мора да плати провизију за коришћење услуге. Банка трговца због тога ту провизију наплаћује трговцу, који ту цифру додаје на продајну цијену свог производа, коју плаћају сви купци, укључујући оне који уопште не плаћају кредитним картицама.

Европска комисија наводи да пракса Мастеркарда угрожава развој интерног тржишта плаћања картицама, као и развој повезаних тржишта, као што су интернет и мобилна плаћања.

Комисија је 2007. забранила Мастеркарду да наплаћује прекограничне провизије у оквиру Европске економске зоне (ЕУ, Норвешка, Лихтенштајн и Исланд). Конкурент Мастеркарда, Виза, пристао је прошле године да снизи неке од својих међубанкарских провизија и до 60 одсто и покренуо мјере у циљу смањења баријера које коче прекограничну конкурентност, након шличне тужбе ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана