Маслина идеална за покретање малог бизниса

Милош Васиљевић
Маслина идеална за покретање малог бизниса

ТРЕБИЊЕ - Производња маслине и уља од ове медитеранске биљке јесте развојна шанса Требиња па се из године у годину све више Херцеговаца одлучује да посади бар неколико десетина стабала и покрене мали бизнис од којег се може пристојно зарадити.

Добри познаваоци прилика, који много времена проводе у маслињацима, кажу да је крајњи југ идеалан за узгој ове медитеранске културе.

Извршни менаџер подрума “Вукоје” у Требињу Младен Фуштар рекао је за “Глас” да су 2012. године засадили прва стабла маслине, а ријеч је о сортименту који је заступљен на сјеверу Италије, али и Истре, док из године у годину повећавају производњу. Идеална клима и земљиште довели су до експанзије засада.

- Вријеме је идеално за маслину. У земљишту има довољно влаге, а ове високе температуре су добре за развој плода, тако да се надамо да ће ово бити добра година јер према најавама у другој половини љета неће бити великих киша - рекао је Фуштар.

Више од 5.000 стабала маслине засађено је у Требињу, а како каже Фуштар, радује га што се за производњу одлучују и мали маслинари који у својим виноградима подно Леотара одвоје парче земље за 50 до 100 стабала за ову медитеранску културу.

- Код нас су и виногради и маслине покривени системом наводњавања у случају да затреба, али и ово прољеће је било изузетно кишно. То ће можда мало умањити род, али квалитет ће бити одличан - истакао је Фуштар и додао да производе и маслиново уље пласирају у домаће ресторане.

Маслина ће наредних година, додаје Фуштар, преузети примат у Требињу када је ријеч о узгоју воћа.

- Људи све више саде маслине и задовољни су. Увјерени су да је ово идеално земљиште и клима и то без великих заштита и по принципу органског узгоја. Берба маслине обично почне када се заврши берба грожђа, а то је октобар или новембар - рекао је Фуштар, додајући да је у августу само фаза сазријевања.

Сабрат манастира “Тврдош” јеромонах Порфирије рекао је за “Глас Српске” да сваке године обнављају маслињак те да он сада броји негдје око 1.400 стабала.

- Маслина је идеална за наше подручје. Одомаћила се у херцеговачком кршу, а вјерујемо у добар плод и квалитет - рекао је Порфирије.

Смоква

Младен Фуштар рекао је да је су посадили око 500 стабала смокве, а на јесен планирају проширење воћњака.

- Смоква је у Херцеговини самоникла биљка, јер расте иза сваког камена. Нажалост, још немамо ниједан готови производ од саме смокве. Почели смо са производњом ликера од суве смокве, што је јединствено на овим просторима. Вјерујемо да се још пуно може урадити јер су производи од смокве популарни и на домаћем и међународном тржишту - рекао је Фуштар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана