Машине шију највише за лагер

Милијана Латиновић
Машине шију највише за лагер

БАЊАЛУКА - Пад потрошње у Републици Српској одражава се и на текстилни сектор, па иако шиваће машине још раде без престанка, одјевни предмети из домаћих фабрика чекају купце, а инострани партнери пролонгирају послове, због чега је пред текстилцима неизвјесна зима.

Пандемија вируса корона већ осам мјесеци задаје проблеме свим секторима у домаћој привреди, а иако нису прекинули производњу, у појединим фабрикама текстила кажу да је сваким даном све теже опстати на тржишту.

Власница фирме “Сана Линеа” из Костајнице Босиљка Дејановић каже за “Глас Српске” да производњу нису прекидали, али имају проблема са пласманом властите колекције.

- Продаја се смањила за око 50 одсто и наше продавнице већ биљеже губитке. Видјећемо каква ће бити рачуница на крају године. Осим тога, неки наши купци су отказали наруџбу колекције јесен-зима, тако да нам је остало робе на лагеру - истакла је Дејановићева.

Додала је да су направили колекцију за прољеће, али се нико не упушта у наруџбе, јер је све неизвјесно и непознато како ће се епидемиолошка ситуација развијати.

- Једна њемачка фирма с којом смо радили пролонгирала је све рокове, није отказала уговоре, али питање је када ћемо почети да радимо за њих. Чекамо неко боље вријеме - рекла је Дејановићева и додала да посебан проблем у пословању стварају и боловања радница које су морале у изолацију због вируса корона.

Иако тешко долазе до репроматеријала који су прије пандемије набављали у Турској, са радом не стаје ни фирма “Пчелица Маја” из Билеће, која производи беби и дјечију одјећу и постељину.

- Због пандемије смо подијелили раднике у двије групе. Иначе, наше радно вријеме је седам часова, али смо га сада скратили на четири. Желимо да сачувамо запослене, да раде у смјенама и да се не сусрећу како би избјегли контакте и спријечили евентуалну појаву заразе у предузећу. Покушавамо онлајн доћи до материјала, све иде тешко. Своје производе пласирамо у велике тржне центре. Очигледно је да је куповна моћ становништва пала и мање се купује - рекао је власник фирме “Пчелица Маја” Драго Вујовић, додавши да се обим посла смањио за око 20 одсто.

Упркос свим потешкоћама, истиче Вујовић, раднике нису отпуштали, а нису ни смањивали плате.

- Тешко је доћи до стручних радника, а и криза ће једном проћи, морамо сачувати посао и запослене - поручио је Вујовић.

“Јумко”

У текстилном производном погону “Јумко” у Дрвару јуче је запослено још 20 жена. Шеф производње тог погона Драган Павловић рекао је да је у том предузећу тренутно запослено 100 радница. Начелница Дрвара Душица Рунић рекла је током посјете “Јумку” да у тој фабрици стотине породица остварује своју егзистенцију, што им омогућава опстанак на огњишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана