Машине Фруктоне на продаји за четвртину вриједности

Јелена Бјелица
Машине Фруктоне на продаји за четвртину вриједности

Бањалука - Бивши радници бањалучке фабрике сокова "Фруктона", која је у стечају, напустили су јуче сједницу Скупштине повјерилаца јер је суд одбио њихов приједлог да стечајни поступак мирује док се не спроведе истрага у вези са приватизацијом и отварањем стечаја.

Они су на сједници која је одржана јуче у Окружном привредном суду у Бањалуци одбили приједлог стечајног управника да се погони, машине и лабораторија на сљедећој лицитацији продају по цијени од 556.765 КМ што је 25 одсто од процијењене вриједности, али је приједлог ипак прихваћен јер су за њега гласали повјериоци који су ипак остали на сједници.

Бивши радници кажу да је већински власник "Фруктоне" Недељко Поповић ово предузеће купио за свега 25.000 марака.

- Поповић је био дужан да послије приватизације задржи 150 радника и у року од пет година "Фруктону" из насеља Борик измјести на нову локацију у Дервишима, гдје је ово предузеће имало 40 дунума земљишта. Он то није учинио него је 36 дунума тог земљишта продао предузећу "Брдо промет" из Бањалуке - рекао је бивши радник и повјерилац "Фруктоне" Петар Маглов.

Додао је да је овај стечајни поступак "легализација криминалне" приватизације "Фруктоне".

- Фирма је опљачкана и доведена у стечај. Ми, радници, треба да све то легализујемо и да нико не буде крив што је "Фруктона" затворена, а радници остали без посла - истакао је Маглов.

Стечајни управник "Фруктоне" Душан Ковачевић тврди да је ово најкомпликованији стечајни поступак у Српској.

- Немамо више средстава да водимо стечајни поступак због чега хитно морамо продати погон и опрему. Досадашњи трошкови стечаја су 350.000 КМ. Они би ускоро могли бити већи него што се имовина може и уновчити - казао је Ковачевић.

Додао је да власник грађевинских објеката и цјелокупне непокретне имовине "Фруктоне" у Борику, предузеће "Интеринвест-Kreis", захтијева да се што прије изнесу  погони из њихових објеката.

Државни капитал у "Фруктони" у висини од 51,09 одсто приватизован је 2003. године закључивањем уговора о продаји између Дирекције за приватизацију РС као продавца и "Kreis Trade Industriehandel GmbH Innsbruck" Аустрија, чији је власник Недељко Поповић, као купца, по цијени од 25.000 марака.

У новембру 2004. године "Kreis trade" подиже кредит код Хипо Алпе Адрија банке у висини од четири милиона КМ стављајући "Фруктону" под хипотеку. Проблеми у "Фруктони" почињу у марту 2007. године због нередовног враћања кредита Хипо банци. "Фруктона" 2008. године продаје непокретности, земљиште и грађевинске објекте, који се налазе у бањалучком насељу Борик. Купац непокретности је "Интеринвест-Kreis" из Бањалуке. Цијена непокретности износи 10.500.000 КМ.

"Глас Српске" раније је објавио да је око 50 дунума градског земљишта незаконито додијељено "Фруктони", односно Недељку Поповићу, који га је затим продао фирми "Брдо промет" за само 5,5 милиона КМ на име неисплаћених дугова које је "Фруктона" имала према "Брдо промету", те да је Специјално тужилаштво РС привело крају истрагу у предмету незаконите купопродаје овог земљишта. Ради се о земљишту РС у Новаковићима код Приједорске петље и у насељу Борик.

Основ тих незаконитих купопродајних уговора су рјешења Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, подручна јединица Бањалука.

У мају 2010. године производни погони "Фруктоне" су угашени јер је изгубљена лиценца за "пепси". Пореска управа блокирала је рачун фабрике због неизмиреног дуга који је достигао износ од седам и по милиона КМ. Окружни привредни суд у Бањалуци отворио је у "Фруктони" стечајни поступак у октобру 2010. године.

Радни стаж

 - Свим бившим радницима "Фруктоне" биће повезан радни стаж, јер доприноси нису уплаћивани од десет до 14 година. Радни стаж ће бити повезан према одлуци Владе РС о збрињавању радника који су остали без посла због одласка фирме у стечај - казао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана