Марко Мантованели - Проблеми у ФБиХ и БиХ кочница економског раста

Глас Српске
Марко Мантованели - Проблеми у ФБиХ и БиХ кочница економског раста

СAРAЈЕВО - Застој у формирању власти на нивоу БиХ и Федерације БиХ, те кашњења у вези са усвајањем буџета и доношењем битних одлука за спровођење структуралних реформи утичу на економски раст, отварање нових радних мјеста и на благостање грађана, упозорава шеф Канцеларије Свјетске банке у БиХ Марко Мантованели.

- До сада је било неких макропозитивних знакова, углавном везаних за извоз. Међутим, ту су бројни и спољни и унутрашњи фактори којима је потребно посветити пажњу, јер би, у противном, 2011. година могла да буде веома тешка - изјавио је Мантованели Срни.

Према његовим ријечима, ако се погледа статистика, и БиХ и ентитети суочавају се са врло напетом фискалном ситуацијом, што дјелимично објашњава зашто није постигнут договор о буџету заједничких институција за ову годину.

Мантованели наводи да је већ 2007. године у БиХ постојао одређени фискални дефицит, што указује на то да је глобална финансијска криза само повећала проблем који је већ постојао.

Он је упозорио да пословање без усвојених буџета на свим нивоима власти у БиХ није добро, подсјетивши да је због тога блокиран стенд-бај аранжман са ММФ-ом, новац ЕУ, а у крајњој линији и буџетска подршка Свјетске банке, уколико нема јасног фискалног оквира.

Када је ријеч о буџетској помоћи Свјетске банке за ову годину, Мантованели је рекао да ће власти у БиХ морати добро да се потруде да је добију, односно мораће за узврат да спроведу одређене реформе.

- Неће бити нимало једноставно приступити тим средствима. Да би се то десило, желимо бити увјерени да ће органи власти заиста спроводити одређени реформски програм, посебно у социјалном сектору - истакао је Мантованели.

Приоритети     

Мантованели је рекао да постоји заинтересованост Републике Српске и ФБиХ за рад на унапређењу конкурентности економије и на социјалној инклузији.

- У оквиру ове двије шире категорије разговарали смо и о наводњавању као једном од приоритета, затим ће ту бити укључена и пловност ријеке Саве. Српска је тражила да ради са нама на убрзању спровођења кредитне линије од 70 милиона долара за мала и средња предузећа која је већ раније одобрена - појаснио је Мантованели.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана