Маркионе: “Фијат” остаје у Италији

Aгенције
Маркионе: “Фијат” остаје у Италији

Рим - Aутомобилска компанија "Фијат" остаће у Италији захваљујући профиту оствареном на иностраном тржишту, посебно на америчком, изјавио је власник Компаније Серђо Маркионе, јавиле су агенције.

- Покушавам да максимално профитирам од опоравка америчког тржишта да бих постигао финансијску сигурност која ће ми омогућити да заштитим присуство "Фијата" у Италији и Европи у овом драматичном моменту - изјавио је Маркионе у интервјуу за италијански дневник "Ла република".

Компанија "Фијат" забиљежила је губитак од 700 милиона евра у Европи, а одупире се овим губицима захваљујући успјеху продаје у СAД и земљама у развоју.

- Ове године "Фијат" ће зарадити 3,5 милиона евра на операционалном ниову и то све ће бити остварено изван Италије - прецизирао је Маркионе.

Маркионе је недавно најавио да ће у октобру представити нови план као замјену за провобитни пројекат "Фабрика Итала" који је предвиђао раст инвестиција за 20 милијарди евра.

Ова најава је изазвала велику забринутост у Италији, посебно међу синдикалцима, али и политичким снагама, јер је "Фијат" највећа приватна компанија у земљи и симбол националне индустрије.

Маркионе је објаснио да су губици на тржишту "Фијата" чињеница да италијанско тржиште, заједно са шпанским, трпи највеће посљедице кризе у Европи.

- Тржиште више не постоји. У Италији продајемо годишње мање од 1,4 милиона аутомобила свих модела, што значи да губимо 1,1 милион у пет година - рекао је Маркионе.

"Фијат" запошљава 197.000 људи, од чега 80.000 ради у Италији.

С обзиром на огроман пад продаје и јаке синдикате у Италији, постоји растућа забринутост да би компанија, која је постала симбол послијератног италијанског економског бума, могла затворити фабрике и преоријентисати своје пословање на страна тржишта да би генерисала профит.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана