Маркица стара, а цијена произвољна

Марина Чигоја
Маркица стара, а цијена произвољна

БAЊA ЛУКA - Иако су ступањем на снагу Закона о акцизама повећане цијене цигарета оне се још увијек продају са старим маркицама на којима стоји нижа цијена, што код купаца често изазива збуњеност и сумњу у то колико заиста коштају.

- Купила сам кутију цигарета у центру Бање Луке на којој је писало да коштају 3,10 КМ, а продавац ми је наплатио четири КМ, док се исте цигарете у супермаркетима продају за 3,5 марке, тако да ми није јасно колико, у ствари, оне коштају - казала је Бањолучанка која није жељела да се представи.

Портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић рекао је да се цигарете са старим маркицама могу продавати до 31. децембра ове године, али да су трговци обавезни ставити нову цијену на видљиво мјесто у радњи.

Ипак, приликом обиласка малопродајних радњи може се уочити да нове цијене готово нигдје нису истакнуте.

- Цигарете које су обиљежене старим маркицама на којима се налази и стара малопродајна цијена могу се наћи у продаји до 31. децембра ове године, а од почетка идуће године требале би се продавати искључиво цигарете које су обиљежене новим маркицама на којима је истакнута нова малопродајна цијена. То је прелазни период дат новим Законом о акцизама како би сви који су купили старе маркице и њима обиљежили цигарете успјели да их продају, али у продавницама на видљивом мјесту мора бити истакнута нова малопродајна цијена - казао је Ковачевић.

Он је подсјетио да су сви који продају акцизне производе били обавезни да на дан почетка примјене закона, односно до 1. јула попишу све залихе цигарета и на те залихе обрачунају нову акцизу и разлику између старе и нове акцизе уплате на јединствени  рачун УИО.

Додао је да се приликом увоза цигарета такође обрачунавају дажбине и наплаћује разлика акцизе по основу примјене новог закона.

Казне

Због необрачунавања разлике у акцизама порески обвезници су у првих мјесец дана примјене Закона о акцизама платили 858.000 конвертибилних марака казни, рекао Ковачевић.

- У том периоду издато је 986 прекршајних налога, а углавном се радило о обвезницима који нису на вријеме доставили пописне листе и обрачунали разлику акциза. Неки обвезници су намјерно покушали избјећи плаћање својих обавеза - казао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана