Маркетиншки трикови умјесто стварних попуста

Тања Шикањић
Маркетиншки трикови умјесто стварних попуста

БAЊAЛУКA - Aкцијска снижења у продавницама и тржним центрима у РС углавном представљају само маркетиншки трик, којим продавци привлаче купце, јер по акцијским цијенама продају артикле који су свега 10 до 20 фенинга јефтинији у односу на праву цијену.

У удружењима за заштиту потрошача истичу да такво формирање цијена има само психолошки ефекат, на основу којег се повећава продаја, али купци не уштеде много новца.

- Међутим, такву политику пословања предодређује конкуренција, која у РС још увијек није довољно јака да би приморала продавце на значајније снижавање цијена - кажу у удружењима потрошача.

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић је истакао да тржни центри процјењују колико ће снизити цијену робе коју стављају на акцију.

- Често се дешава да су те акцијске цијене, којима се на разне начине привлачи пажња купаца, свега неколико фенинга мање у односу на праву цијену - рекао је Петровић.

Он је додао да за разлику од земаља региона, а поготово западних земаља, акцијске цијене у домаћим тржним центрима нису ни приближно повољне.

Члан Удружења економиста РС SWOT Милош Тодоровић истиче да тржни центри, као и сваки други продајни објекти, прибјегавају маркетиншким потезима, који су осмишљени да се купцима цијена "учини повољном".

- Неки потези тржних центара јесу трикови, али има и ситуација у којима су цијене смање до заиста повољног нивоа. Купци не би требало да импулсивно реагују на проценат снижења, него да израчунају колика је цијена када се попуст одбије, па тек онда донесу одлуку о куповини - савјетује Тодоровић.

Насупрот њима, трговци у продавницама малопродаје кажу да цијену робе коју стављају на акцијску продају, снижавају и до 50 процената, али да немају утврђен најнижи постотак снижења под којим оглашавају акцијску продају за робу.

- Aкцијска снижења робе су повољност коју нудимо нашим купцима и на акцији може бити роба која је снижена од десет до педесет одсто, тако да нема правила - рекли су у једној бањалучкој продавници.

Инспекција

У Управи за инспекцијске послове РС су истакли да тржишна инспекција у свакодневним контролама контролише да ли су снижења цијена производа и распродаје извршени у складу са законом.

- Контроле су показале да трговци поштују ову законску одредбу, а у мањем броју случајева констатоване су неправилности у смислу да је трговац прије снижења повисио цијену робе или да је огласио једну цијену производа, а примјењује другу, те на тај начин повриједио одредбе Закона о заштити потрошача - навели су у Инспекторату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана