Марка стабилна

Марина Чигоја
Марка стабилна

БAЊA ЛУКA - У комерцијалним банкама у БиХ нема повећане потражње за еврима, јер је конвертибилна марка стабилна и нема разлога за било какав страх од пада њене вриједности, потврдили су у Централној банци БиХ.

- Код нас није дошло до повећане потребе за замјеном домаће валуте за евро или неку другу валуту као што је то случај на примјер у Хрватској, чији су грађани, према писању медија, због могућег слабљења куне похрлили у мјењачнице по евре - истакла је службеник за односе с јавношћу Централне банке БиХ, Зијада Ковач.

Она је додала да је и поред свјетске економске кризе конвертибилна марка стабилна, те да нема разлога за било какав страх од пада њене вриједности.

Поред тога, да би се промијенио курс марке у односу на евро, било би потребно мијењати Закон о Централној банци БиХ, за шта према њеним ријечима, у тренутним околностима нема основа.

- Наиме, конвертибилна марка је Законом о Централној банци БиХ фиксним курсом везана за евро. Законом је утврђено да је службени девизни курс валуте БиХ једна марка за 0,511292 евра, односно један евро износи 1,955830 КМ. За било какву промјену курса тренутно нема основа - нагласила је Ковачева.

Регион

Посљедњих дана међу грађанима Хрватске завладала је права паника, па су због извјесног слабљења куне, мијењали домаћу валуту у евре. Хрватски медији извјештавају да су њиховом девизном тржишту и даље присутни снажни притисци на домаћу валуту. Слична ситуација је и у Србији гдје је динар посљедњих дана константно слабио у односу на евро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана