Марио Иванковић, директор Адико банке Бањалука: Снажан капитал гаранција раста

Дарко Гавриловић
Марио Иванковић, директор Адико банке Бањалука: Снажан капитал гаранција раста

Адико банка Бањалука успјешно је спровела ребрендирања, завршила процес конверзије кредита са клаузулом у швајцарском франку и уз нову пословну политику створила услове да уз снажну капиталну основу обезбиједи стабилан раст, рекао је директор ове банке Марио Иванковић.

* ГЛАС: Адико банка је прошле године спровела процес ребрендирања најављујући увођење новог приступа у пословању кроз пружање услуга на поједностављен и непосредан начин. Да ли су испуњена очекивања?

ИВАНКОВИЋ: Процес ребрендирања био је један од кључних стратешких пројеката за цијелу Адико групу у 2016. години, па тако и за нашу банку. Процес ребрендирања обје банке у БиХ, односно Адико банке Бањалука и Адико банке Сарајево успјешно је завршен 31. октобра. Наша банка није промијенила само име и лого, већ је направила обимну промјену набоље, спроводећи високе пословне стандарде и уводећи ефикасније банкарске операције. Циљ ребрендирања било је стварање вјеродостојног, релевантног и карактеристичног новог бренда који обухвата корпоративне и пословне вриједности групе и њених банака. Адико бренд симболизује напоре у стварању нове, модерне банке, с циљем пружања клијентима јасног, једноставног и директног банкарства. Фокусирање на битно, ефикасност и једноставна комуникација су темељи на којима су сада засноване операције банке.

* ГЛАС: Колико су нови бренд и нова пословна стратегија утицали на пословне резултате у 2016. години?

ИВАНКОВИЋ: Значајно. Банка је унаприједила квалитет свог портфолија у свим секторима, стекла нове клијенте и поставила основе за дугорочно стабилно и профитабилно пословање. У сегменту пословања са становништвом банка је првенствено била усмјерена на одобравање потрошачких и кредита за рефинансирање и пружање кључних банкарских производа, нудећи брже и погодније услуге за производе битне клијентима. У сегменту корпоративног банкарства, за разлику од претходних година, омогућено је снажније кредитирање клијената. Суштински, банка је активно подржала и физичка и правна лица и успјела исплатити три пута више кредита него у 2015. години. Што је још важније, банка је успјешно промијенила квалитет структуре биланса замјењујући раније кредите са валутном клаузулом у швајцарском франку код којих је било потешкоћа у враћању новим квалитетним пласманима, стварајући добре основе за раст у 2017. години. Посебно смо задовољни чињеницом да је банка из основног оперативног пословања остварила профит, прије укњижених губитака на основу олакшица датих корисницима кредита са валутном клаузулом у швајцарском франку, што је било за очекивати да се деси тек у 2017, имајући у виду да је банка била у процесу реструктуре и реорганизације.

* ГЛАС: Колико је клијената прихватило рјешење које сте понудили за кредите са валутном клаузулом у швајцарском франку и колико су износили трошкови на основу олакшица које сте им дали?

ИВАНКОВИЋ: Као један од приоритета за 2016. годину банка је, уз пуну подршку матичне групације и нових власника, одредила коначно рјешавање питања кредита са валутном клаузулом у швајцарским францима кроз давање добровољне, одговорне, разумљиве и надасве фер понуде клијентима, физичким лицима, у виду значајних олакшица уз конверзију кредита. Овим рјешењем је на успјешан и брз начин ријешен проблем настао растом курса швајцарског франка, који је за посљедицу имао увећање дуговања на основу кредита за клијенте који су одабрали финансирање са валутном клаузулом у швајцарском франку. То најбоље потврђује високи проценат реализације рјешења у износу већем од 80 одсто. Укупна вриједност датих олакшица износила је 26 милиона КМ, што је ишло директно на терет трошкова банке, узрокујући губитак по овом основу у износу од 16,6 милиона КМ. Тај губитак је директно утицао на коначан годишњи резултат банке у 2016. и губитак од девет милиона КМ.

* ГЛАС: Да ли то значи да је банка на добром путу да се врати позитивном пословању?

ИВАНКОВИЋ: Ако оставимо по страни овај једнократан трошак настао на основу датих олакшица за кредите са валутном клаузулом у швајцарском франку, остали битни индикатори пословања банке дају нам разлога за велики оптимизам. Захваљујући снази капитала, банка ће покрити овај једнократни негативни резултат. Адекватност капитала банке износи 16,29 одсто, што је значајно изнад законски прописаних 12 одсто и знатно изнад просјека банкарског сектора у РС. Крајем 2016. године акционарски капитал банке износио је 153 милиона КМ. Снага капитала је најбољи показатељ сигурног пословања било које банке, а Адико банка је са тог аспекта једна од најснажнијих на тржишту РС.

Циљеви

* ГЛАС: Шта је у фокусу пословања у овој години и каква су очекивања?

ИВАНКОВИЋ: Настављамо развијање пословања кроз фокус на производе и услуге који задовољавају свакодневне потребе клијената. Главни фокус у 2017. години биће на развијању сегмента пословања са становништвом и малим и средњим предузећима, док ће банка задржати јако присуство у корпоративном и јавном сектору кроз пружање подршке постојећим клијентима. Банка је сада у позицији да планира стабилан раст уз снажну капиталну основу. Проширење базе клијената у свим сегментима, повећање волумена пословања, посебно са становништвом и малим и средњим предузећима, те унапређење интерних процеса су кључне активности у овој години. Главна очекивања су учинити банку финансијски снажном и профитабилном. Дигитализација пословања са становништвом и правним лицима, те унапређење искустава клијената налазе се међу главним циљевима банке и у фокусу су њених инвестиција и зато ће банка наставити да шири дигиталну и мобилну понуду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана