Маричић: Електронско сандуче за лакше извршавање пореских обавеза

ГС
Маричић: Електронско сандуче за лакше извршавање пореских обавеза

БАЊАЛУКА - Пореска управа Републике Српске би до краја године требала пустити у пуну функцију нову електронску услугу пореским обвезницима, а то је Електронско сандуче, које ће омогућити удаљену, двосмјерну комуникацију и размјену докумената између пореских обвезника и ове управе, без потребе доласка на шалтере, рекао је Горан Маричић, директор Пореске управе, нагласивши да ће то ову управу позиционирати у ред најмодернијих пореских администрација.

- С друге стране, ова институција биљежи добре резултате када је у питању наплата јавних прихода која је задржала стабилност упркос бројним изазовима, док је задржан и задовољавајући ниво пореске дисциплине у Српској, чему свједоче и расположиви подаци о извршеним контролама – каже Маричић за Српскаинфо.

Кад је ријеч о дигитализацији, Маричић каже да  већ неколико година уназад Пореска управа чини огромне напоре, како људске тако и финансијске, да унаприједи комуникацију са пореским обвезницима увођењем нових електронских услуга, које омогућавају комуникацију пореских обвезника и Управе без директног контакта, односно доласка пореских обвезника у просторије Пореске управе.

- Поред могућности електронског подношења свих пореских пријава, које смо омогућили прошле године, те андроид мобилне апликације „еПУРС“, помоћу које грађани могу приступити својим пореским евиденцијама, ПУ РС је омогућила пореским обвезницима да захтјеве за издавање увјерења, поврате пореза, прекњижавање и друге врсте захтјева могу поднијети електронским путем. Такође, у овој години смо пореским обвезницима пореза на непокретности омогућили услугу електронског преузимања рачуна за порез на непокретности. Уз подршку Шведске пореске управе, омогућили смо пореским обвезницима да у просторијама свих подручних центара Пореске управе Српске могу сами прегледати своје пореске евиденције, преузети и послати потребне документе или извршити друге радње кориштењем електронских услуга Управе - истиче Маричић.

Такође, каже да је новина која очекује пореске обвезнике до краја ове године, а што ће свакао унаприједити и олакшати комуникацију са у Управи, јесте пуштање у функцију Електронског сандучета, који ће како истиче, служити као алат за безбједну двосмјерну комуникацију између пореских обвезника и ове управе.

- Електронско сандуче је тако конципирано да се документ може послати према обвезнику или од обвезника према Пореској управи, односно пореским обвезницима ће у њихово еСандуче стизати порески документи, које ће моћи једноставно преузимати, прегледати или слати у Пореску управу, путем истог тог еСандучета. Увођењем овакве услуге пореским обвезницима Управа постаје прва администрација која омогућава овакав вид комуникације с пореским обвезницима, који ће убудуће све имати на једном мјесту и извршавати своје обавезе са неколико кликова. Практично, постајемо пионири електронског пословања у Српској и шире, са само једним циљем – да што је могуће више олакшамо, поједноставимо и појефтинимо пореским обвезницима извршавање њихових пореских обавеза. Тим циљем ћемо се водити и убудуће - наводи Маричић.

Наплата јавних прихода у Српској у овој години, каже Маричић је задржала стабилан тренд, без обзира на свеукупну ситуацију изазвану пандемијом вируса корона, те упркос томе што се Влада Српске одрекла дијела прихода уводећи олакшице за раднике и послодавце.

- Наиме, иако се повећањем неопорезивог дијела плате, односно основног личног одбитка и одбитка по основу издржаваних чланова породице, те умањењем и укидањем наплате одређених такси, Српска одрекла дијела пореских прихода у корист привреде и радника, наплата јавних прихода у овој години наставља стабилан тренд. Поред тога, не треба заборавити ни да је омогућено и пролонгирање рокова плаћања пореза на добит до 30. јуна или до краја године, у ратама - истакао је Маричић.

Наводи да је у прва три квартала ове године, Пореска управа на рачун јавних прихода Српске, прикупила укупно 2,038 милијарди марака, што је за чак 215,1 милиона КМ или 12 одсто више него у истом периоду претходне године, уз раст наплате у свим сегментима јавних прихода.

- Наплата је у посматраном периоду за осам процената већа од планиране. Да се ради о континуираном тренду раста наплате јавних прихода у РС ове године показује и податак да је наплата у првих девет мјесеци 2021. за чак 177,8 милиона КМ или 10 одсто већа него у истом периоду 2019. године, која није била оптерећена кризом изазваном пандемијом.

Наплата директних пореза је у периоду јануар-септембар ове године износила 371,3 милиона КМ, што је за око 30 милиона КМ или девет одсто више него у истом периоду прошле године. Наплата доприноса износила је 1,316 милијарди КМ и већа је за 116,7 милиона КМ, или 10 одсто, него у истом периоду прошле године, односно за око 153 милиона КМ или 13 одсто више него у истом периоду 2019. године, која није била оптерећена кризом изазваном пандемијом. Код осталих јавних прихода, наплата је у првих девет мјесеци ове године износила 350,1 милиона КМ, што је за 68,4 милиона КМ или 24 одсто више, наводи Маричић.

- На позитивне показатеље у наплати јавних прихода утицало је више фактора, међу којима су свакако мјере које је доносила Влада Српске са циљем превазилажења посљедица пандемије. Поред тога, за стабилну наплату свакако треба захвалити и одговорном односу већине пореских обвезника према својим пореским обавезама, те редовним активностима Управе на контроли и наплати јавних прихода. Важан фактор стабилне наплате је и константно увођење нових електронских услуга од стране Управе, односно аутоматизација процеса наплате јавних прихода те охрабрујући опоравак домаће привреде након кризе изазване пандемијом вируса корона. И овом приликом изражавамо захвалност свим пореским обвезницима који уредно извршавају своје пореске обавезе и позивамо све пореске обвезнике да послују у складу с важећим прописима и да своје обавезе извршавају благовремено, те да самим тим дају свој допринос јачању Српске и њене економије - истакао је Маричић.

Истакао је да је Управа  у девет мјесеци ове године извршила 2.796 редовних теренских и канцеларијских контрола и рјешењима наложила плаћање 28,4 милиона КМ новоутврђених обавеза са обрачунатим каматама, а због утврђених неправилности издата су 293 прекршајна налога на укупан износ казне од 1,028 милиона КМ.

- Поред тога, инспектори ПУ су у периоду јануар-септембар извршили укупно 2.339 контрола евидентирања промета преко фискалних каса, а због утврђених неправилности издали су 1.238 прекршајних налога на укупан износ казне од 2,7 милиона КМ. У посматраном периоду, извршено је и 459 контрола пријављивања радника, те су због утврђених неправилности издата 133 прекршајна налога на износ казне од 508.000 КМ. Истовремено, инспектори ПУ су у том периоду за 31 пореског обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности - наводи Маричић.

Такође, каже да пореска дисциплина у Српској, у овом смислу, може се оцијенити као како каже задовољавајућа, али ту морају нагласити да још има неодговорних појединаца који или не издају фискалне рачуне након продаје или давања услуге или на неки други начин покушавају избјећи своје обавезе, чиме врше утају пореза и стварају нелојалну конкуренцију оним пореским обвезницима који издају фискалне рачуне.

- Наша обавеза и у наредном периоду ће бити да сузбијамо ту нелојалну конкуренцију и све обвезнике уведемо у легално пословање. Пореска управа овим путем још једном позива пореске обвезнике да поштују законске прописе у овој области, а све грађане позива да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве путем е-маил адресе: контактЖпорескауправарс.орг или на бројеве телефона истакнуте на интернет страници наше управе. Још једном наглашавам да циљ ПУ није кажњавање пореских обвезника, већ њихово увођење у легално пословање и сузбијање нелојалне конкуренције - наводи Маричић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана