Марић: Раст БДП-а до краја године 0,9 одсто

Агенције
Марић: Раст БДП-а до краја године 0,9 одсто

Сарајево - Дирекција за економско планирање БиХ процјењује да ће у овој години у БиХ доћи до узлазног економског тренда, као и реалног раста бруто друштвеног производа /БДП/ од 0,9 одсто до краја године.

"Прошла година завршена је падом БДП-а од 0,2 одсто, што није велики постотак, али је негативан. Назнаке у прва два мјесеца у 2013. су оптимистичне, показује се да поново оживљава производња за извоз, као што је случај са електричном енергијом", рекла је новинарима директор Дирекције Љерка Марић у паузи конференције "Стратегија развоја БиХ и искуства региона", која је данас одржана у Сарајеву.

Марићева је напоменула да БиХ још није презадужена земља и да може враћати своје спољне дугове.

"Треба да разговарамо о томе како оспособити привреду, односно развити конкурентске способности БиХ. То је најважније питање", поручила је Марићева.

Замјеник министра спољне трговине и економских односа БиХ Ермина Салкичевић Диздаревић оцијенила је да велики инфраструктурни пројекти треба да буду оријентација и пут којим БиХ треба да иде.

"БиХ генерално у односу на земље региона има јако низак спољни дуг, а то са друге стране значи да су нам и инфраструктурни пројекти на јако ниском нивоу", нагласила је она.

Салкићевићева сматра да БиХ треба да се фокусира на изградњу коридора "Пет-це" и на велике пројекте у електроенергетском сектору, као што је изградња блока "седам" у Термоелектрани Тузла.

Предсједавајући Одбора за економију и финансије Скупштине Црне Горе Александар Дамјановић нагласио је да главна порука данашње конференције у Сарајеву треба да буде суочавање са посљедицама економске кризе и активна регионална сарадња.

"Постоји огроман простор за развој економске сарадње БиХ и Црне Горе, посебно у енергетици и саобраћају", истакао је Дамјановић, додајући да жели да охрабри ту сарадњу.

Конференција је одржана у организацији Заједничке комисије за економске реформе и развој Парламентарне скупштине БиХ, у сарадњи са представништвом Фондације "Конрад Аденауер" и USAID - пројектом јачања парламената у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана