Марчић појаснио примјену новог закона: Нећемо ићи од куће до куће и гледати ко шта има

Срна
Марчић појаснио примјену новог закона: Нећемо ићи од куће до куће и гледати ко шта има

БАЊАЛУКА - Пореска управа Републике Српске неће имати селективан приступ у примјени новог Закона о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину него ће бити систематски и односиће се на све грађане, изјавио је директор Пореске управе Горан Маричић.

- Прикупљаћемо податке о имовини наших грађана у Српској и иностранству. Неће се, како то неки погрешно тумаче, ићи од куће до куће и гледати ко има колико и каквих аутомобила, непокретности, од којег материјала му је ограда или ићи циљано на контролисање људи за које се у јавности зна да су богати и слично - рекао је Маричић.

Он је истакао да ће Пореска управа овом послу приступити на једини исправан начин који је једнак за све, а то је да ће вршити системско прикупљање података о имовини свих грађана Републике Српске и на тај начин направити базу о имовини грађана у Српској, БиХ и иностранству, наводећи да је тај посао већ у току.

Маричић је додао да ће се када се та база у потпуности успостави, за шта ће требати времена, приступити анализи ризика и уколико се појави сумња да одређено лице нема доказа за нагли раст вриједности имовине ићи ће се у другу фазу поступка, а то је фаза контроле.

Он је уједно и негирао то што се у дијелу јавности злонамјерно жели приказати да се ништа не ради на овом закону, те како ће се ићи само на утврђивање поријекла имовине појединаца, политичких противника и слично.

- До сада је много урађено на припремама за спровођење овог закона који је донесен прије нешто више од годину дана, а ступио на снагу крајем фебруара. У складу са тим законом, формиран је посебан Сектор за утврђивање поријекла имовине у Пореској управи, именован је помоћник директора за тај сектор, те је дио радника прераспоређен у тај нови сектор и сви они сада раде на прикупљању података у систем, који ће потом бити анализирани - навео је Маричић.

Он је нагласио да су сви запослени прошли безбједносне провјере Министарства унутрашњих послова (МУП) Српске, смјештени су у опремљене просторије у Пореској управи, извршено је увезивање са дугим институцијама ради размјене информација преко службеника за везу, те је у току израда потребних правилника.

Закон о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину ступио је на снагу крајем фебруара. Донесен је у фебруару прошле године и по одлуци Народне скупштине Републике Српске ступа на снагу годину дана од објављивања у “Службеном гласнику”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана